Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från vraket på sydkinesiska havets botten. Foto: Montevideo Maru Society via Reuters, Silentworld Foundation/AFP/TT

Vrak från andra världskriget hittat – över 1 000 döda ombord

Uppdaterad
Publicerad

Efter decennier av sökande har det japanska handelsskeppet Montevideo Maru hittats på Sydkinesiska havets botten. Skeppet, som sänktes under andra världskriget, bar över 1 000 krigsfångar när det förliste.

– Det här innebär slutet på ett av de mest tragiska kapitlen i vår marina historia, säger Australiens försvarsminister Richard Marles.

Montevideo Maru kastade loss för sista gången i juli 1942. Skeppet skulle då färdas från Nya Guinea till den kinesiska ön Hainan, som vid tillfället ockpuerats av Japan, men sänktes istället av en amerikansk torped.

Sedan dess har vraket varit spårlöst borta – fram tills nu.

Fanns på 4 000 meters djup

På lördagen hittades Montevideo Maru på över 4 000 meters djup strax nordväst om den filippinska ön Luzon. Bakom fyndet ligger åratal av sökinsatser som letts av ideella krafter och marina arkeologer med stöd av det australiska försvaret.

Till slut var det den ideella organisationen Montevideo Maru Society som identifierade vraket genom att digitalt scanna av havsbotten.

– Det gick nästan omedelbart att se vad det var, ett skepp, säger Max Uelchtritz som deltog i sökandet till Reuters.

Majoriteten australier

Av de över 1 000 personer som omkom när Montevideo Maru sänktes var runt 850 från Australien. För många australier innebär fyndet därför en välkomnad lättnad efter årtionden av ovisshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.