Demonstranter drabbar samman med kravallpolis utanför Markuskatedralen i centrala Kairo. Foto: Mohamed El RaaiVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hundratals i protest efter attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals demonstranter har samlats utanför Markuskatedralen i centrala Kairo, efter ett attentat i morse då minst 25 personer dödades. – Ingen är trygg i det här landet, säger den egyptiske aktivisten Wael Eskandar

Under söndagseftermiddagen demonstrerade hundratals egyptier utanför Markuskatedralen, och ropade slagord mot polisen och staten. Enligt flera mediekällor uppmanade demonstranterna inrikesministern att avgå.

”Lätta sammandrabbningar”

Bilder tagna av den egyptiska fotojournalisten Mohammed El Raai visar hur hundratals arga kopter drabbar samman med kravallpoliser utanför katedralen.

Demonstranter drabbar samman med kravallpolis utanför Markuskatedralen i centrala Kairo. Foto: Mohamed El Raai

– Det var lätta sammandrabbningar, säger El Raai som är på plats och fortsätter:

– Demonstranterna ropade slagord mot inrikesministern, president Sisi och det muslimska bröddraskapet.

Kristna förföljs

Den kristna minoriteten i Egypten förföljs och förtrycks dagligen. Den egyptiske aktivisten Wael Eskandar, som själv är kristen kopt, upplever en svidande hopplöshet efter dagens blodiga dåd.

Journalisten och aktivisten, Wael Eskandar. Foto: Privat

– Ingen är trygg här. Den här händelsen når till nyheterna, och mycket annat gör inte det. Det känns som att vi lever i våldsammare tider, säger Eskandar.

För sex år sedan detonerades en sprängladdning i en kyrka i Alexandria, då 23 människor dog. En gärningsman har ännu inte pekats ut av egyptiska myndigheter.

”Vilket hopp?”

– Det känns väldigt hopplöst just nu. Den egyptiska staten har gång på gång visat att de inte försvarar dess befolkning – vilket sorts hopp finns för medborgare av en sådan stat? Frågar Eskandar retoriskt.

Drygt två veckor efter attentatet i Alexandria för sex år sedan inleddes den egyptiska revolutionen som avsatte diktatorn Hosni Mubarak. Trots att Eskandar personligen känner en stor hopplöshet välkomnar han vreden som demonstranter visar utanför katedralen.

– Allt och alla präglas redan av hopplöshet. Vrede är det enda som kan förändra något, säger Eskandar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer