Vulkanapa och horngroda bland nyupptäckta arter

Publicerad

Forskare i Mekongregionen rapporterar nu in 224 nya fynd. Bland upptäckterna finns 155 växter, 16 fiskar, 17 groddjur, 35 kräldjur och en apa.

Längs Mekongfloden som löper genom Kina, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam och Kambodja är djurlivet stort och antalet arter som upptäcks växer år för år. I en rapport som nu publiceras av Världsnaturfonden presenteras en rad nya upptäckter som gjorts år 2020.

En ny sorts bambu som är tålig mot torka och en vattensalamander som ser ut att ha små horn kan läggas till i regionens flora och fauna. Det enda nya däggdjuret bland forskarnas fynd är en langurapa döpt efter vulkanen Mount Popa i Myanmar. Enligt världsnaturfonden finns endast 250 individer av den i det vilda och arten hotas av både jakt och skogsskövling.

Se några av de nya djurarterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.