Vulkanen Mayon på Filippinerna har haft ett plötsligt utbrott. 30.000 människor evakueras. Foto: TT

Vulkanutbrott på Filippinerna – tusentals evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Över 30.000 människor flyr lava och aska efter Filippinernas mest aktiva vulkan Mayon fick ett plötsligt utbrott under måndagen.

Under natten och tisdagsmorgonen har lava och stora askmoln spytt ur kratern och sköljt över näraliggande byar.

Lava och stenar har sköljt över näraliggande byar under natten och tidigt på tisdagmorgonen mörklades delar av Bikolregionen på ön Luzon i Filippinerna av askan.

– Folk blev rädda. Barnen förstod inte vad som hände och plötsligt blev det mörkt och man kunde inte se, säger Danny Garcia, talesperson för Albayprovinsen till nyhetsbyrån AFP.

Mayon ligger 330 kilometer sydost om Manila och anses vara den mest aktiva vulkanen på Filippinerna.

Myndigheterna höjde genast varningen från nivå tre till fyra efter utbrottet på måndagen, vilket innebär att ”ett allvarligt utbrott är direkt förestående”. Samtidigt utökades evakueringsområdet till åtta kilometer. Över 30.000 människor har evakuerats, säger lokala myndigheter till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.