Glaciären Vatnajökull med vulkanen Bardarbunga som till största delen finns under isen. Foto: TT

Vulkanutbrott nära på Island

Uppdaterad
Publicerad

Den underjordiska vulkanen Bardarbunga på Island är på väg att få ett utbrott under glaciärytan. Det uppger Islands meteorologiska myndighet.

Området runt Bardarbunga har evakuerats sedan det skakats av tusentals mindre jordskalv den senaste veckan.

Bardarbunga är en aktiv vulkan som till största delen ligger under glaciären Vatnajökull. Vulkanologen Melissa Pfeffer säger att mätningar tyder på att värme från lava smälter is under glaciären.

De isländska myndigheterna har höjt varningsnivån för flygtrafik till nivå fem, den högsta på skalan. Enligt Islands meteorologiska myndighet kan lavan nå istäcket inom 20 timmar. Det är också möjligt att lavan inte bryter igenom isen och att utbrottet bara sker under glaciären.

Flygstopp över området

Flygtrafiken har stoppats över ett område nära Bardarbunga. Flygförbudszonen täcker ett område på 185 gånger 260 kilometer. Alla flygplatser på ön är dock öppna och flygtrafiken går normalt.

Området närmast vulkanen evakuerades i onsdags efter att omkring 300 jordskalv registrerats på drygt ett dygn.

Nationalparksområdet Jökulsárgljúfur har stängts och turister har börjat evakueras därifrån och från vattenfallet i Dettifoss.

Risk för våldsamt utbrott

Det är ännu oklart om utbrottet kommer att leda till störningar i form av askpelare. Enligt Pfeffer beror det på hur tjock glaciärens is är.

– Ju tjockare is desto mer vatten finns det och desto mer explosivt och askrikt kommer utbrottet att bli, säger Pfeffer.

Isen beräknas vara mellan 100 och 400 meter tjock.

2010 orsakade vulkanen Eyjafjallajökull, nära Islands sydspets, att storflygplatserna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slogs ut när ett stort askmoln blåste in över centrala Europa. Molnet orsakade den största nedstängningen av europeiskt luftrum sedan andra världskriget och miljontals passagerare drabbades.

Bättre förberedda

Nu är flygbolagen bätter förberedda på askutbrott än för fyra år sedan.

Man har utvecklat bättre metoder för att avgöra askmolnens utbredning och flygbolagen får fatta mer självständiga beslut om när de kan flyga.

Om koncentrationen av aska i luften bara är medelhög kan bolagen få flyga om de bara gör tätare inspektioner av flygplanen och motorerna.

Följ utvecklingen på islandsbloggen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.