Ögruppen Galapágos i Stilla havet är en nationalpark med många speciella arter, bland dem havsleguanen Amblyrhynchus cristatus. Den som man nu oroar sig för är en ännu mer sällsynt landleguan som är rosa. Foto: TT

Vulkanutbrott på Galápagos hotar unikt djur

Uppdaterad
Publicerad

En vulkan på ögruppen Galápagos i Stilla havet har fått sitt första utbrott på 30 år. Turister som passerat den obebodda ön Isabela har observerat rök och lavaströmmar från den 1.707 meter höga Wolfvulkanen.

Galápagos hyser både land- och havslevande leguaner. Den som vulkanutbrottet befaras kunna hota är den rosa landleguanen, Conolophus marthae, som enligt nationalparkens förvaltare bara finns där.

Fem vulkaner på ön

Ön Isabela har fem vulkaner. I den norra änden av ön, där vulkanen reser sig, finns inte bebyggelse och befolkning som hotas.

Ögruppen ligger cirka 100 landmil från Ecuadors kust. Det var efter Charles Darwins besök och studier av evolutionen på 1800-talet som Galápagos och dess natur blev världsberömda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer