Vulkanutbrott på Island – luftrummet stängs

Publicerad

Vulkanen Grimsvötns spyr ut aska och tvingade Island att stänga sitt luftrum och störde den europeiska flygtrafiken. Ett plan från Arlanda har ställts in.

Vulkanen fick sitt utbrott i går kväll och sände en 20 kilometer hög rökpelare steg upp i luften. Rökpelaren syns från många platser på Island, däribland från huvudstaden Reykjavik.

Till en början stängdes luftrummet närmast vulkanen, men i dag på förmiddagen togs beslutet att stänga hela det isländska luftrummet.

Islands internationella flygplats Keflavik stängde klockan 10.30 svensk tid och sedan luftrummet stängts stoppades också verksamheten vid andra flygplatser i landet.

Beredskap på Arlanda
Susanne Rundström, vid Arlandas pressjour, sade att de är beredda på att vulkanutbrottet kan få konsekvenser för flygtrafiken.

-Vi följer utvecklingen kontinuerligt, men än så länge är det ingen som helst påverkan på svenska flygplatser. Vi håller kontakt med Luftfartsverket som har ansvaret för luftrummet, sade hon.

-Vi håller även kontakt med Keflavik (på Island). Flygbranschen är på tå och har tät kontakt.

Hittills är en flygning inställd. Det är ett plan från Iceland air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20.
Rundström säger att Swedavia följer läget mycket noggrant.

Omkring 500 resande fick ge upp försöken att flyga från Köpenhamn till Island i dag till följd av askmolnshotet, rapporterade Ritzau och citerade webbplatsen check-in.dk.

Atlantflyg påverkas
Flygtrafik från Norge över Atlanten påverkas, enligt Petter Duestad, driftschef på den norska luftfartsmyndigheten Avinor.

-Flyg som ska åka västerut, till exempel till USA, får flyga en annan rutt, antingen långt söder eller långt norr om Island, sade han till nyhetsbyrån NTB.

-Det kan bli förseningar, men det beror på hur mycket trafik det blir. Söndagar är vanligen en dag med färre resenärer än övriga veckan.

Ett utbrott var väntat
Grimsvötn är Islands mest aktiva vulkan och har utbrott i genomsnitt vart sjätte år. Förra gången var 2004 då aska föll så långt bort som på den europeiska kontinenten och några flygningar till och från Island fick ställas in.

Ett nytt utbrott var väntat. Det verkar också vara kraftigare än det förra utbrottet 2004, skrev isländska tidningen Morgunbladid på nätet.

-Det kan vara ett stort utbrott, men det är inte sannolikt att det blir som förra året, sade geologen Hjorleifur Sveinbjörnsson vid Islands meteorologiska byrå till Reuters. I fjol lamslog askmolnet från Eyjafjallajökulls utbrott flygtrafiken över stora delar av Europa i en vecka.

Trots att experter inte trodde att följderna skulle bli lika omfattande som i fjol, uppgav flygbolag enligt nyhetsbyrån Reuters att askmolnen väntas till Skottland på tisdag samt till delar av Storbritannien, Frankrike och Spanien på torsdag eller fredag om utbrottet fortsätter som hittills.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer