Bilder från japanska tv-bolaget NHK visar hur höga pelare av rök och aska stiger ur vulkanen.

Vulkanutbrott på Japansk ö

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Shindake på ön Kuchinoerabu i södra Japan fick ett utbrott vid tiotiden på förmiddagen Japansk tid. Myndigheterna har nu tvingats att omgående evakuera invånarna i byn.

Bilder från japanska tv-bolaget NHK visar hur höga pelare av rök och aska stiger ur vulkanen. En pelare av aska och rök nådde en höjd av 9.000 meter och tvingade flygbolag att dirigera om sina flygrutter.

Shinzo Abes vidtar åtgärder

Omkring 140 personer bor på Kuchinoerabu, en del av ökedjan Ryukyu, men ingen människa ska ha kommit till skada, uppger en talesperson för regeringen.

Premiärminister Shinzo Abe säger att han mobiliserat ”alla myndighetsfunktioner” för att säkerställa invånarnas säkerhet, däribland kustbevakningen och militära helikoptrar.

Högsta beredskapsnivån

Vulkanen på Kuchinoerabu har varit under observation sedan ett mindre utbrott för ett år sedan, men efter fredagens utbrott höjde japanska vädertjänsten beredskapsnivån till en femma, det högsta värdet på skalan.

Japan ligger i ett vulkaniskt område. I september förra året omkom 57 personer när Ontake, en vulkan i landets centrala delar, fick ett utbrott. Då var det första gången vulkanen var aktiv sedan 1980.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.