Hans Wallmark (M). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Wallmark: Svenska regeringen måste möta det här

Publicerad

”Det är oacceptabelt”, säger Hans Wallmark, som är utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, efter att han nås av SVT Nyheters avslöjande om den iranska spionappen i Sverige.

 - Det här är ytterligare ett i raden av exempel på hur regimerna i Iran, Kina och Ryssland utmanar och hotar Sveriges integritet, säger han till SVT.

Under Trafikverkets täckmantel pekas den iranska staten ut för att, via en körkortsapp, ha spionerat på svenskar.

Installerar man programvaran kan den bland annat spela in dina konversationer, kolla var du är, stjäla dina sms och lösenord, enligt Amir Rashidi, som researcher och chef på Miian group.

– Den här appen riktar sig mot väldigt specifika individer. Etniska och religiösa minoriteter. Ingen kan ha intresse av det här förutom en stat, säger Amir Rashidi.

– Det är oacceptabelt att Teheran bedriver ett aggressivt spioneri riktat mot invånare i Sverige, särskilt mot de människor som flytt från mullornas Iran och fått en fristad i vårt land, säger Hans Wallmark, som är utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Och nu anser Hans Wallmark att Sverige måste agera.

 - Händelsen tydliggör även Irans destruktiva agerande mot omvärlden och måste mötas med ett tydligt svar från den svenska regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer