– Det gick en susning genom rummet, säger Wallström. Foto: TT

Wallström efter Trumps premiärtal i FN: ”Bombastiskt och nationalistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har för första gången hållit ett tal vid FN:s generalförsamling. Kort efter att han klivit ner från talarstolen kommenterade utrikesminister Margot Wallström (S) talet direkt från New York.

– Bombastiskt och nationalistiskt, sa hon, och slog fast att det bröt mot FN-stadgan.

President Donald Trump gick under sitt tal i FN på tisdagseftermiddagen hårt ut, med en kraftfull verbal offensiv mot Nordkorea.

– Om USA hotas, har vi inget annat val än att fullständigt förgöra Nordkorea, sa Trump.

LÄS MER: Se Trumps tal om Nordkorea

Reaktionerna efter talet lät inte vänta på sig.

Statsminister Stefan Löfven säger till SVT Nyheter att det var ett unikt och motsäglsefullt tal.

– Ja, jag tycker det var motsägelsefullt. När han pratade om Nordkorea och ”totally destroy”, där var det inte en gemensam lösning som var det primära, verkade det som. Det uttalandet måste vara unikt för att vara ett uttalande från den talarstolen. Hela poängen med FN just i frågan om Nordkorea är ju att undvika en militär lösning och få till en politisk lösning.

Vilka konsekvenser tror du hans uttalande kan få?

– Det är ju ett väldigt allvarligt uttalande. Generalsekreterare Guterres sa att ju mer vi trappar upp det här, desto större är risken för misstag och det håller jag med om.

”Det gick en susning genom rummet”

Margot Wallström säger till Studio ett i Sveriges radio att hon anser talet vara anmärkningsvärt – och ett direkt militärt hot som bröt mot FN-stadgan.

– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick en susning genom rummet naturligtvis.

– Det var dessutom en plädering för nationalstaten och det ska sägas att jag har svårt att tycka något annat än att det här var ett tal i sen tid till fel publik.

LÄS MER: Trump kallar Kim Jong-Un ”Rocket man”

Wallström kallar det också ett ”bombastiskt och nationalistiskt tal” som inte hörts i FN:s generalförsamling på decennium.

På Ekots fråga om hon känner sig chockad av talet svarar hon:

– Ja, jag tror att jag delar det med det stora flertalet. Det var absolut inte ett tal för samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.