Utrikesminister Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen i Syrien. Foto: TT

Wallström: Ryska bombningar mot oppositionen i Syrien måste sluta

”Ryssland måste sluta bomba oppositionen”. Det säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Nyheter.
Ryskt stridsflyg har nu flugit 6.000 uppdrag i Syrien sen starten sista september. Målet uppges vara terrorgruppen IS, men en stor del av flygattackerna har också drabbat den syriska oppositionen och nära 1.400 civila har dödats, enligt det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Just nu försöker diplomater från hela världen att övertala oppositionen att stanna kvar i Genève och delta i de fredssamtal som började i fredags. Men bara under det senaste dygnet har ryska plan anfallit Aleppo-området 150 gånger och oppositionen ser snart ingen mening med att stanna kvar här, säger en västdiplomat som deltar i samtalen till SVT Nyheter.

Samtidigt uppträder Ryssland som fredsmäklare och landets dubbla roll som krigsaktör och fredsmäklare fördöms nu av den svenska utrikesministern Margot Wallström.

”Måste upphöra”

”Deras främsta intresse har ju uttalat varit att ge stöd till Assadregimen. De måste upphöra att bomba oppositionen och istället fokusera på att bomba Islamiska Staten”.

Men tidigare i dag sa Wallströms ryske kollega, Sergej Lavrov – för dagen på besök i Abu Dhabi –  att han inte såg någon anledning för Ryssland att sluta bomba. Både Ryssland och den syriska regimen ser all opposition som terrorister och därmed som legitima mål för det ryska stridsflyget.

Enligt det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har ryskt bombflyg dödat 1.380 civila, varav 527 kvinnor och barn, mellan sista september och sista januari. Och det ryska flygunderstödet har också hjälpt den syriska armén att återerövra för oppositionen strategiskt viktiga städer både i norra och södra Syrien.

”Ryssland försöker krossa oppositionen”

Just nu pågår en offensiv mot den regimkontrollerade delen av Aleppo och den syriska armén får också här hjälp av ryskt stridsflyg. Regimen försöker ringa in de rebeller som kontrollerat östra Aleppo sedan sommaren 2012.

”Oppositionen har varit djupt splittrad men en stor del av den enades inför fredssamtalen i Genève. Det är alldeles uppenbart är att Ryssland bokstavligen försöker krossa oppositionen militärt och tvinga fram en situation när bara regimen och terroristerna i Islamiska Staten finns kvar. I så fall tvingas USA, EU och omvärlden att ställa sig bakom den syriska regimen som det mindre onda av de två”, säger västdiplomaten till SVT Nyheter.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet