Foto: TT

Wallström tror på Trump-stöd åt FN – trots stenhårda kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) tror och hoppas på att Donald Trump som president kommer att fortsätta innebära ett starkt stöd till FN från USA. Detta trots den hårda kritik mot FN som Trump flera gånger uttalat.

Snart tillträder den hårde FN-kritikern Donald Trump som president, något som väntas påverka relationen mellan supermakten och Förenta Nationerna. Bland de mindre positiva omdömen Trump lämnat om FN finns ”svagt och inkompetent” samt ”varken är en vän av demokrati, frihet eller USA.” Det väntas en orolig tid i FN, varslade Jan Eliasson om kort efter USA-valet i november.

Nyligen reagerade Trump på det faktum att FN:s säkerhetsråd antagit en resolution om ett fördömande av Israels bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Och reaktionen bestod av en knappast svårtolkad salva mot FN som organisation – i klassisk Trump-stil i form av en tweet.

– De förenta nationerna har så stor potential, men just nu är det en klubb för personer som träffas, pratar och har en trevlig stund. Så sorgligt!

Wallström: ”Make America stay great”

Och just FN:s säkerhetsråd är högintressant ur svensk synpunkt just nu. Sedan årsskiftet har Sverige en plats i säkerhetsrådet, och under januari månad även rollen som ordförande.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Wallström att Trump bör dömas utifrån vad han nu åstadkommer och inte utifrån äldre uttalanden eller tweets.

– Vi hoppas att detta är ett rationellt förhållningssätt som kommer att hjälpa oss (FN), sade Wallström, och tillade skrattande med en uppenbar vinkning åt den tillträdande presidenten i USA:

– Vi tror att det starka FN också kommer att vara bra… för att ”make America stay great”.

Under måndagen träffade Margot Wallström (S) FN:s nyligen tillträdde generalsekreterare, António Guterres, i New York inför det som komma skall under tisdagen.

Hoppfull inför säkerhetsrådet och Guterres

I dag ska Guterres, inför det säkerhetsråd i FN där Sverige nu har ordförandeskapet, presentera sina tankar om hur världen ska bli en mer fredlig plats.

Från utrikesminister Wallströms sida är förhoppningarna stora. I intervjun med AP säger hon att Sverige och Guterres är eniga i uppfattningen om att konflikt-prevention är högsta prioritet.

– Man brukade säga att om man vill ha fred så ska man förbereda sig för krig. Istället tycker jag att vi måste erkänna att om du vill ha fred så måste du förbereda dig för fred – och det är det vi är intresserade av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.