Margot Wallström. Foto: TT

Wallström: Nedtonade förväntningar på en fredsplan

Uppdaterad
Publicerad

USA och Ryssland är överens om en fredsplan för Syrien. Samtidigt dör 25 personer efter ett flyganfall i Idlib. Margot Wallström välkomnar beskedet, säger hon till SVT Nyheter, men hon har låga förväntningar på fredsplanen.

– Vi välkomnar och stödjer den här överenskommelsen, men vi har realistiska och nedtonade förväntningar på den. Möjligen kan den lyckas nu när Ryssland tycker att de har kunnat stärka sin status som stormakt och USA har inte så mycket mer att sätta emot, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Ryssland och USA står fortfarande på olika sidor i kriget. Men Margot Wallström tror att man nu kan vara trött på krig och därmed vara närmare fred – även i praktiken.

”Ett vapenstillestånd måste till”

Idén med fredsplanen är att både Ryssland och USA ska uppmana alla sidor att lägga ned sina vapen på måndag, den 12 september. Något som Margot Wallström menar är nödvändigt.

 – Ett vapenstillestånd måste till för att man ska få humanitär hjälp på plats, vi får hoppas att det hålls den här gången, säger hon.

Ett land i spillror

USA hoppas nu att Ryssland kan hjälpa till att pressa Syriens president Bashar al-Assad till ett fredsavtal.

– Även oppositionsgruppen har uttalat, efter sex månaders förhandlingar, att Assad måste försvinna, säger Margot Wallström.

Kommer det bli fred i Syrien?

– Det vill vi och kommer jobba aktivt för. Tyvärr är det ett land i spillror, som är utnyttjat och missbrukat av andra länder som använt det som krigsskådeplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet