Foto: Tt/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

USA bunkrar inför kraftig snöstorm

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Jonas har dragit in över östra USA och minst tio personer har omkommit i ovädret. I huvudstaden Washington DC uppmanas invånarna att stanna inomhus när den så kallade monsterstormen drar in. Under helgen väntas sex decimenter snö, mer än på närmare 100 år. Över 150.000 hus är strömlösa i North och South Carolina.

Runt om i östra USA förbereder man sig för den kraftiga snöstormen Jonas som väntas drabba åtminstone 15 delstater med tung snö, underkylt regn och översvämningar. Tio delstater har förklarat att det råder katastroftillstånd.

Över sex decimeter snö i kombination med mycket starka vindar väntas dra in över USA:s östkust under helgen. Tusentals flygavgångar ställs in, skolor har stängts och människor har bunkrat livsmedel. Närmare 85 miljoner människor kan drabbas av ovädrets konsekvenser.

Runt 150.000 hus är strömlösa i North och South Carolina, enligt Duke Energy.

Sent på fredagskvällen började snön falla i USA:s huvudstad Washington DC och gatorna var öde, restaurangerna nedsläckta och endast några bensinmackar och enstaka barer höll öppet, skriver Washington Post.

I delstaten Virginia rapporterar polisen om närmare 1.000 trafikolyckor och minst tio personer har omkommit till följd av snövädret, skriver NBC.

Katastrofberedskap utfärdat

Stadens borgmästare utropat katastrofberedskap och för första gången på 40 år kommer även tunnelbane- och busstrafiken att stängas, enligt Washington Post. Dagligen transporterar tunnelbanor och bussar över 700.000 personer i Washington, Maryland och Virginia.

Enligt chefen för stadens kollektivtrafik grundas beslutet i varningar för vindar i stormstyrka, vilka kan leda till att passagerare fastnar i tunnelbanan efter ett strömavbrott.

”Aldrig sett en liknande prognos”

Washington DC kan få upp till sex decimeter snö – mer än på närmare 100 år – och kraftiga vindar under fredag-lördag.

– Jag har levt i DC (District of Columbia, reds. anm.) nästan hela mitt liv och jag tror inte att jag någonsin har sett en liknande väderprognos. Det är en extremt stor storm. Den kommer att vara i 36 timmar, säger Muriel Bowser, Washingtons borgmästare.

Stängda skolor och inställda flyg

Fler än 9.200 flygavgångar har ställts in mellan gårdagen fram till på söndag. Skolorna i den amerikanska huvudstaden höll under fredagen stängt och de många statliga institutionerna i staden valde att skicka hem sina anställda vid lunchtid på grund av det annalkande ovädret.

Många människor förbereder sig genom att bunkra förnödenheter och delar med sig av sina erfarenheter i sociala medier.

I ett inlägg skriver en kvinna: ”Jag fattar inte grejen med bröd. Varför behöver vi 17 limpor bröd när det snöar?”, medan ytterligare en person skämtsamt skriver: ”Okej, jag har bröd, mjölk och toapapper. Men nu kan jag inte hitta receptet.”

Farligt på vägarna

Utöver inställda flygavgångar och stängda skolor uppmanas bilister att hålla sig borta från vägarna.

”Kraftigt snöfall och hård blåst kommer att skapa farliga förhållanden och vara en fara för liv och egendom”, lyder en varning för Washington från den nationella vädertjänsten, NWS.

Snöstormen Jonas tros bli den värsta som drabbat USA sedan 2010. Ovädret väntas nå New York i slutet av helgen, då upp till 30 centimeter snö kan falla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer