Katrina Spade, som tagit fram tekniken, visar vad som blir kvar efter en kompostering, i det här fallet av en ko. Foto: Elaine Thompson/TT

Washington först ut i USA med kompostering av döda

Publicerad

Staten Washington är först ut i USA med att godkänna att människors kroppar komposteras efter döden.

Till ”jord skall du åter varda” kan hädanefter tolkas bokstavligt i Washington i nordvästra USA. Delstaten är den första som gör det lagligt att kompostera kroppen, vid sidan av kremering och vanlig jordsättning.

Kroppen läggs i en sexkantig stållåda fylld med träströ, alfaalfa och hö där fuktighet och temperatur kontrolleras. Därefter tillsluts den och på 30 dagar ska mikroorganismer ha gjort jobbet, och förvandlat kvarlevorna till en näringsrik jord liknande den man köper i blomsterhandeln.

– Allting, inklusive ben och tänder, komposteras. Det är för att vårt system skapar den perfekta miljön för termofiliska (som trivs i värme) mikrober och bakterier som bryter ned allting rätt snabbt, säger Katrina Spade, som drivit på för lagen och tagit fram tekniken, tillsammans med Washington State University.

Har använts på boskap

Tekniken är densamma som använts för boskap, och studierna – som gjort kliniska tester med donatorers kroppar – visar att den fungerar även med människor. Fördelarna jämfört med andra metoder är främst att den ska leda till mindre klimatutsläpp.

Alla är dock inte entusiastiska. Katolska kyrkan menar att använda en människas kvarleva som vanlig kompostjord inte är tillräckligt respektfullt mot den döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.