• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

WHO: Drick inte kamelkiss

Publicerad

Drick inte kamelurin, vädjar Världshälsoorganisationen WHO. Den lite udda uppmaningen kommer efter ytterligare fall av virussmittan mers upptäckts på den Arabiska halvön.

Invånarna eller resenärer i området bör även undvika obehandlad kamelmjölk samt kamelkött som inte är ordentligt genomstekt.

De två senaste fallen består av två män i 30-årsåldern, var av den ene hade en underliggande sjukdom.

Sammantaget, skriver WHO, innebär detta att 701 laboratoriebekräftade fall har rapporterats till organisationen, var av 249 har dött. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har dock 815 människor smittats, var av 313 har dött i smittan. Skillnaden beror på hur fallen rapporteras.

Forskarna har länge misstänkt att kameler kan bära på smittan, men nyligen hittades levande virus för första gången hos en dromedar. Den exakta smittvägen är dock fortfarande oklar, det vill säga om det är kameldjuren som smittar oss människor, eller vice versa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer