Agendas Anders Holmberg intervjuar epidemiolog Richard Pebody på WHO. Foto: SVT

WHO-expert: Stor andel av befolkningen fortfarande mottagliga för viruset

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att resultaten från allt fler populationsbaserade studier i Europa nu börjar trilla in, kan man ana att antikroppsnivån i befolkningen är relativt låg och att en stor andel av befolkningen fortfarande verkar vara mottagliga för att smittas av covid-19. Det säger Richard Pebody, epidemiolog på Världshälsoorganisationen, WHO, i kvällens Agenda.

– Till dess att det finns ett vaccin behövs fortfarande de åtgärder som olika länder infört för att se till att viruset inte börjar spridas igen.

Richard Pebody tror också att de låga antikroppssiffrorna pekar mot en andra våg.

– Jag tror att det stämmer. Det visar att det finns en risk för en andra våg. Vi behöver vara redo.

Han tror också att vi kommer att behöva leva med de restriktioner som införts så länge som till nästa vår.

– Det är nog det mest sannolika scenariot. Viruset kommer nog att finnas kvar åtminstone så länge, och det här är den nya normen som vi får anpassa tillvaron efter.

Finns det en möjlighet att viruset dör ut under sommaren med det varmare vädret?

– Det är ett möjligt scenario, men baserat på det vi sett hittills måste vi snarare förbereda oss på att det kommer att fortsätta att vara i omlopp runtom i världen.

Se hela Agenda med en längre intervju med Richard Pebody kl 21.15 söndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.