”Man får inte stirra sig blind på antalet timmar någon lägger ner på sitt spelande”, säger Josefine Wallenå, vice ordförande Female Legends. Foto: Arkivfoto: TT

WHO klassar dataspelsberoende som en sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Dataspelsberoende är numera officiellt klassat som en sjukdom enligt världshälsoorganisationen WHO. E-sportföreningen Female Legends ser en risk med att sjukdomsstämpeln kan öka fördomarna mot de som spelar.

Beroendet av data-, tv- eller olika onlinespel listas nu i den elfte upplagan av WHO:s klassificieringssystem för olika diagnoser (ICD). Anledningen uppges vara ett växande behov av professionella behandlingar mot spelberoende världen över.

Att dataspelsberoende nu inkluderas bland WHO:s diagnoser kan innebära att den som drabbats lättare kan få vård.

– ICD gör så att vi kan förstå varför folk blir sjuka, så att vi kan förebygga lidande och rädda liv, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande. 

Kan öka fördomar

Josefine Wallenå är vice ordförande Female Legends, en förening för tjejer som e-sportar. Hon hoppas att den nya klassificeringen inte ska spä på fördomar mot de som spelar.

– Det är bra att de som är fast i ett beroende kan få den hjälp de behöver med hjälp av en diagnos, men det som vi ser som det största problemet är att tjejer inte spelar tillräckligt på grund av det tabu som finns kring tjejers spelande. Tid och övning behövs för att utveckla en proffskarriär, säger hon.

Gäller också i Sverige

ICD är ett internationellt diagnossystem som används i de flesta länder, så även i Sverige. Det innebär att dataspelsberoende kommer att erkännas som sjukdom även här. Symptomen är bland annat försämrad kontroll över spelandet och att man fortsätter att spela trots negativa konsekvenser i det övriga livet. 

– Man får inte stirra sig blind på antalet timmar någon lägger ner på sitt spelande. Det man kan titta på är om den som spelar tar hänsyn till sina andra behov som till exempel hur man äter, sover och tränar. Att spela mycket är inte synonymt med att vara beroende, säger Josefine Wallenå.

Sjukdomen beskrivs i arbetsdokumenten från WHO som ”ett mönster av spelbeteende, som kan vara digitalt spel eller videospel, karaktäriserat av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelet framför andra aktiviteter i sådan utsträckning att spelandet går före andra intressen”. 

Andra symptom som nämns är att spelandet fortsätter trots förekomsten av negativa konsekvenser.

Enligt WHO kommer riktlinjerna att stadga att en individ bör lida av en onormal fixering av spelande i minst ett år innan diagnosen kan ställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.