WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

WHO enas om oberoende utredning

Publicerad

Världshälsoförsamlingen har enats om att tillsätta en oberoende utredning av Världshälsoorganisationens (WHO) hantering av coronapandemin. WHO:s årsmöte sker mot bakgrund av USA:s hot att ställa in betalningarna permanent – och möjligen lämna organisationen.

USA frös bidragsutbetalningarna till WHO redan i mitten av april, sedan landets president Donald Trump anklagat det Genèvebaserade FN-organet för att ha för nära band till den kinesiska regimen.

Trump anser också att WHO har hanterat coronapandemin på ett felaktigt sätt, och därtill försökt släta över sina egna misstag.

Coronapandemin

Höjer tonläget

Nu höjer Trump tonläget ytterligare. I ett brev adresserat till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus listar den amerikanske presidenten det han anser är organisationens tillkortakommanden under coronakrisen, och förnyar anklagelsen om bristande oberoende i förhållande till Kina.

Han kräver samtidigt att WHO får en bättring till stånd inom 30 dagar, annars kommer USA att göra bidragsstoppet permanent och dessutom se över sitt medlemskap.

”Upprepade felsteg”

”Det är tydligt att de upprepade felstegen från dig och din organisation vad gäller hanteringen av pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för Världshälsoorganisationen är att visa faktiskt oberoende från Kina”, skriver Trump i sitt brev, som han lagt ut för allmän beskådan på Twitter.

”Om Världshälsoorganisationen inte åtar sig en rejäl, verklig förbättring de närmaste 30 dagarna kommer jag att göra min tillfälliga frysning av USA:s bidrag till Världshälsoorganisationen permanent, och överväga vårt medlemskap i organisationen”, fortsätter han.

”Fullt upp”

WHO-talespersonen Fadela Chaib säger att organisationen i nuläget inte har någon direkt kommentar till Trumps brev, men att man avser bringa klarhet i saken under dagen och återkomma.

– Just nu har jag inget att säga. Vi har fullt upp med att försöka beta av Världshälsoförsamlingens dagordning, säger hon.

EU står bakom WHO och organisationens kamp mot coronasmittan, försäkrar utrikestalespersonen Virginie Battu-Henriksson.

– Det här är en tid för solidaritet, inte för att peka finger eller undergräva det multilaterala samarbetet, säger hon.

Under sitt tal till WHO:s årliga församling, som pågår digitalt under måndagen och tisdagen, medgav Tedros Adhanom Ghebreyesus vissa tillkortakommanden, och lovade att initiera en oberoende utredning av hanteringen av coronapandemin snarast möjligt.

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet