Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En ettåring får vaccin mot polio, gula febern och stelkramp i delstaten Boliviar i Venezuela 2 juli 2020. Foto: UnicefVisa alla (3)
Visa alla (3)

WHO varnar: ”Oroväckande minskning av barn som får livräddande vaccin”

Uppdaterad
Publicerad

WHO och Unicef varnade på onsdagen för en alarmerande minskning i antalet barn i världen som får livräddande vacciner. Detta beror på covid-19-pandemin.

Enligt nya siffror från WHO och FN:s barnfond Unicef hotar dessa avbrott att omintetgöra svårvunna framsteg när det gäller att nå ut till fler barn och unga med vacciner av olika slag. Detta har redan hämmats av årtionden av senfärdighet.

Preliminära uppgifter för de första fyra månaderna 2020 visar på en betydande minskning av antalet barn som fullföljer tre doser av vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta (DTP3).

– Lidandet och dödsfallen till följd av att barn gått miste om rutinmässig immunisering kan vara större i omfattning än själva covid-19. Men det måste inte vara så. Vaccin kan administreras även under pandemin, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen.

Sjuksköterskor i Kosovo vaccinerar ett barn under covid-19 pandemin.

Första nedgången på decennier

Det är första gången på 28 år som världen kan se en minskning av DTP3-täckning, uppger WHO och och Unicef.

På grund av covid-19-pandemin har minst 30 vaccinationsprogram mot mässling avbrutits eller riskerar att avbrytas globalt. Det kan leda till ytterligare utbrott av mässling år 2020 och därefter, varnar WHO och Unicef. Skälen till att vaccinationsprogrammen avbryts kan vara olika.

Även om människor erbjuds vacciner kan de inte få tillgång till dem på grund av ovilja att lämna sina hem. Det kan även bero på störningar i transporter, ekonomiska svårigheter, myndigheters restriktioner av fri rörlighet eller människors rädsla för att bli smittade av personer med covid-19. 

Hälso- och sjukvårdspersonal är dessutom inte tillgängliga i den utsträckning de behövs. Det kan bero på olika begränsningar eller brist på skyddsutrustning.

”Vaccin är ett av de mäktigaste verktyg i folkhälsoarbetets historia, och fler barn än någonsin blir nu immuniserade”, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mödrar i Goma i Kongo väntar på att deras barn ska vaccineras mot mässling under corona-pandemin.

Under 20 procent

Framstegen när det gäller vaccinationsgrad för mässling och DPT-3 hade emellertid avstannat vid 85 procent innan covid-19 slog till.

Sannolikheten för att ett barn som föds idag kommer att vaccineras fullt ut med alla globalt rekommenderade vacciner när hon fyller 5 år är mindre än 20 procent, uppger WHO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet