WHO om Sveriges strategi: Kan vara en framtida modell

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges sätt att agera under coronapandemin kan vara en modell för framtiden. Det menar WHO:s chef för krisberedskap Michael J Ryan.

– Vad som gjorts annorlunda är att man verkligen litat på den egna befolkningen. 

Världens blickar riktades återigen mot Sverige under världshälsoorganisationens dagliga pressträff. WHO-chefen Michael J Ryan fick en fråga om Sveriges strategi och huruvida Sverige kan klara sig bättre från en andra våg av smittspridning eftersom man inte haft lika strikta åtgärder som många andra länder. 

– Det verkar finnas en uppfattning om att Sverige inte infört några åtgärder utan bara låtit sjukdomen spridas, men inget kunde vara längre från sanningen. Vad som gjorts annorlunda är att man förlitat sig på relationen till medborgarna, och på medborgarnas förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering, sade han.

Coronapandemin

– Om de lyckas fullt ut eller inteåterstår att se, fortsatte han och påminde om att man inte vet i vilken grad människor blir immuna efter att ha varit smittade.

”En modell för framtiden”

WHO menar att Sveriges strategi kan vara en modell för framtiden. 

– Jag tror att om vi ska nå ett nytt normalläge kan Sverige på många sätt representera en modell för framtiden, sade Michael J Ryan. 

När världens länder öppnar upp sina samhällen igen kommer vi att behöva anpassa oss till en period där våra fysiska och sociala relationer blir begränsade av virusets närvaro, menar Michael J Ryan. Och där är Sverige en förebild.

– Det kommer innebära en anpassning av vårt sätt att leva, och jag tror att i Sverige ser de hur man kan göra det i realtid.

Sjukvården fick beröm

Under pressträffen lyftes sjukvården i Sverige också upp som ett positivt exempel.  

– De har implementerat folkhälsopolitiken i partnerskap med befolkningen. De har testat, ökat kapaciteten i intensivvården ganska avsevärt, och deras hälsosystem har alltid hållit sig inom sin kapacitet för att klara av de fall de har haft, sade Michael J Ryan. 

Det faktum att en stor andel av dödsfallen kopplade till covid-19 skett på äldreboenden i Sverige togs också upp, men enligt WHO-chefen är det inte unikt för Sverige. 

– Liksom många andra länder i Europa har Sverige haft många smittokluster på äldreboenden, men det är tyvärr och tragiskt nog inte unikt i Europa. Många länder över Europa har haft liknande tragedier de senaste månaderna och det är något som verkligen måste ses över noga.

Efter Michael J Ryan tog WHO:s högste chef Tedros Adhanom Ghebreyesus till orda på presskonferensen och tillade:

– Det kan vara ett sammanträffande men jag fick faktiskt ett brev från statsminister Stefan Löfven idag. Han berättade för mig om de strikta åtgärder man vidtar.

SVT:s reporter: ”WHO är oroade”

SVT:s vetenskapsreporter Johan Bergendorff tycker att WHO-chefens uttalande är intressant.

– Det är uppenbart att WHO är oroade vad som ska hända nu för många länder som har mycket hårdare regler. När man nu släpper på det här finns risk att det blossar upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet