WHO beskriver övervikt som pågående pandemi. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini/TT

WHO: Vart tredje barn och mer än varannan vuxen i Europa är överviktig

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt är ett allt större problem i Europa, visar en ny rapport från WHO. Mer än varannan vuxen, 59 procent, och vart tredje barn är överviktig eller lever med fetma.

Rapporten presenterades på tisdagen.

Enligt WHO är övervikt en av de främsta dödsorsakerna i Europa och ligger bakom mer än 1,3 miljoner dödsfall i världen varje år. Fetma ökar dessutom risken för sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2.

I vissa europeiska länder väntas fetma gå om rökning som den främsta risken för obotlig cancer inom de närmaste decennierna.

Var tredje barn

I Europa är 59 procent av de vuxna – 63 procent av männen och 54 procent av kvinnorna – samt vart tredje barn – 29 procent av pojkarna och 27 procent av flickorna – överviktiga eller lever med fetma, enligt WHO:s rapport ”WHO European Regional Obesity Report 2022”.

Enligt WHO är 44 miljoner barn under fem år överviktiga. Det motsvarar 7,9 procent av alla barn i den åldersgruppen.

De högsta nivåerna av fetma generellt finns i Medelhavsregionen och östra Europa.

Fetma beskrivs också en pågående pandemi av världshälsoorganisationen.

Fetma och covid-19

Covid-19 nämns också som en bidragande orsakat till den fortsatta utbredningen.

Under pandemin har många förändrat sina mat- och träningsvanor till det sämre. WHO befarar att förändringarna kommer att få konsekvenser under många år framöver och kan vara svåra att ändra, enligt rapporten.

Studier från flera europeiska länder indikerar också att barns och ungas vikt ökat under pandemin.

Kremlin Wickramasinghe, läkare och en av personerna bakom rapporten, säger i ett pressmeddelande att våra omgivningar påverkar vår vikt.

– Exempelvis påverkas barns och ungdomars liv av digitala miljöer, inklusive marknadsföring av ohälsosam mat och dryck, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.