Margaret Chan, generaldirektör meddelade under måndagskvällen att spridningen av det myggburna zikaviruset klassas som internationellt nödläge. Foto: TT

WHO: Zika klassas som nödläge

Uppdaterad
Publicerad

WHO klassar smittspridningen av det fruktade zikaviruset som ett internationellt nödläge, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer efter att forskare i Brasilien är övertygade om att zikaviruset är orsak till de 3.700 bekräftade och misstänkta fallen med barn i Brasilien som fötts med en särskild typ av hjärnmissbildning.

Det är en kommitté av oberoende experter knutna till WHO som klassat spridningen av zikaviruset som ett internationell nödläge. Enligt WHO kan viruset sprida sig till fyra miljoner människor i Nord -och Sydamerika. Klassningen kan nu leda till snabba internationella åtgärder och forskningsinsatser rapporterar Reuters.

Men WHO: s generaldirektör, Margaret Chan, säger till media att restriktioner för resor eller handel inte är nödvändiga.

Colombia: Över 20.000 fall

Inte bara Braslien är hårt drabbat, även Colombia har det tufft just nu. Landet har tillkännagett att mer än 2.000 gravida kvinnor i landet har smittats med zikavirus, som misstänkts kunna orsaka hjärnskador på nyfödda.

Enligt myndigheterna har landet totalt 20.297 registrerade fall av den fruktade sjukdomen.

I torsdags uppgav Världshälsoorganisationen att zikaviruset sprider sig ”explosionsartat” i Syd- och Centralamerika.

Zikaviruset sprider sig inte från människa till människa, utan överförs endast genom myggor. Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien.

Larm kan slå tillbaka

WHO har fått kritik för att man agerat långsamt. Men en så allvarlig varning kan bli kontraproduktiv om det inte visar sig vara så allvarligt tror Ekots globale hälsokorrespondent Johan Bergendorff:

– Det finns ju risk för att det kan bli en ”ropa på vargen”-situation om man senare ser att det inte finns nåt samband mellan fosterskador på barn och viruset.

WHO har tidigare kritiserats för att man reagerade alldeles för långsamt i samband med ebolakrisen i Västafrika. Där dog 10.000 i sviterna av den sjukdomen.

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Regelrätt behandling eller vaccin saknas.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet