Wikipedias grundare Jimmy Wales. Foto: TT

Wikipedia stämmer NSA

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen bakom världens största nätuppslagsverk Wikipedia kommer att stämma den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och USA:s justitiedepartement. Anledningen: Den amerikanska statens massövervakning av internettrafik, som avslöjades av Edward Snowden.

Det är Wikimedia Foundation, den icke-vinstrivande stiftelsen som driver uppslagsverket, som tillsammans med åtta andra organisationer, däribland Human Rights Watch och Amnesty International USA, som står bakom stämningen som ska lämnas in i dag, enligt The Guardian.

Specifikt handlar stämningen om den så kallade Upstream-delen av NSA:s massövervakning. Alltså den del där den amerikanska staten via fiberkablar lyssnar på enorma mängder av världens internet- och telefontrafik. 

”Tänjer på demokratins ryggrad”

Enligt organisationerna bakom stämningen ska NSA:s övervakning bryta mot konstitutionens första tillägg, som bland annat handlar om yttrandefrihet samt det fjärde tillägget som förbjuder arrestering och husrannsakan om inte skälig misstanke finns.

”Genom att avlyssna nätets själva grundstomme, tänjer NSA på demokratins ryggrad”, skriver Lila Tretikov, verksamhetschef på Wikimedia Foundation på stiftelsens blogg.

Och i en debattartikel i New York Times skriver Wikipedias grundare Jimmy Wales, tillsammans med Lila Tretikov, att man lämnar in stämningen för att skydda de 500 miljoner människor som varje månad använder Wikipedia, och som i  många fall vill vara anonyma, samt att fundamentala demokratiska värden som fritt utbyte av kunskap och idéer är i farozonen.

”Långt ifrån säkert”

Man lyfter också fram att många av de människor som frivilligt hjälper till att redigera uppslagsverket föredrar att vara anonyma, eftersom de jobbar med kontroversiella frågor eller bor i länder som styrs av odemokratiska regeringar.

”Dessa människor måste kunna göra sitt jobb utan att den amerikanska staten övervakar vad de skriver eller läser. I dag är detta tyvärr långt ifrån säkert eftersom NSA har koll på och söker igenom i princip all internationell textbaserad trafik som går igenom fiberkabel på amerikansk mark”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.