Frihetspartiets partiledare Geert Wilder efter att ha röstat i det nederländska valet. Foto: TT

Wilders frisyr ett mycket medvetet val

Uppdaterad
Publicerad

Geert Wilders är känd för sitt twittrande, sin främlingsfientliga politik och sin fluffiga frisyr.

Frihetspartiets partiledare har mycket medvetet skapat en annorlunda image och vill inte klippa sig.

– Frisyren kommer han aldrig att överge, säger en före detta partikamrat.

Dokumentären ”Vem är Geert Wilders” porträtterar det nederländska Frihetspartiets ledare Geert Wilders. Ett av hans kännetecken är frisyren.

– Han har gjort det till sin grej att vara lite annorlunda. Det har han förstärkt med sin frisyr, sättet att prata och agera, säger Geert Tomlow, som är Wilders före detta partikamrat, i dokumentären.

Val i Nederländerna 2017

I dag går Nederländerna till val. 28 partier ställer upp och högerpopulisten Geert Wilders är den politiker som fått allra mest uppmärksamhet. Enligt opinionsundersökningarna kan hans parti bli störst.

”En sån där pubertal grej”

Wilders hoppas på en ”patriotisk vår” har kallat marockanska invandrare för ”avskum” och talar ofta om hotet från islam. Han är mycket skicklig på att få uppmärksamhet.

Tomlow menar alltså att frisyren är ett mycket medvetet val i Wilders image.

– Frisyren är typiskt en sån där pubertal grej. Man håller envist fast vid något för att visa att man är  annorlunda. Frisyren kommer han aldrig att överge. Jag tyckte att han skulle ändra på den, men icke.

Sa du att han skulle gå och klippa sig?

– Sex gånger. Bli lite statsmannamässig och byt hårfärg, sa jag. Det skulle direkt ge nya väljare, men icke.

”Lyckats behålla bilden som en outsider”

Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet, gästade SVT:s Gomorron för att prata om valet i Nederländerna och Wilders. Hon håller med om att både frisyren och politiken är mycket medveten.

– Han odlar bilden av sig själv som annat än den politiska eliten. Vilket är lite ironisk med tanke på att han är en av de som har suttit allra längst i det nederländska parlamentet och har stöttat en regering. Men han lyckas ändå behålla bilden som en outsider och spelar mycket på det, säger hon.

Även USA:s president Donald Trump har uppmärksammats för såväl frisyr, inställning till invandrare och twittrande. 

Är det rimligt att jämföra Wilders med Trump?

– På sätt och vis. Det är delvis därför det blivit extra mycket uppmärksamhet kring valet i Nederländerna i år. Men detta är egentligen ingenting nytt. Det här har Geert Wilders gjort i 15 år.

Kan Wilders ha draghjälp av Trump i dagens val?

– Ja, kanske till en viss del, det bidrar med mer uppmärksamhet.

Kan både vinna och förlora på unika stilen

Wilders före detta partikamrat Geert Tomlow menar dock att Wilders både kan vinna och förlora på sin unika stil.

– Att vara annorlunda och inte göra som alla andra har blivit hans signum. Men problemet med demokratin är att man måste samverka för att nå resultat, säger han.

Här hittar du hela dokumentären ”Vem är Wilders?” på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet