Foto: TT

WSJ: USA planerar att driva igenom ståltullarna mot EU

Uppdaterad
Publicerad

Trump-administrationen planerar att verkställa hotet om att införa tullar på stål- och aluminium från EU, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till insatta källor. Enligt tidningen kan ett besked komma redan under torsdagen.

EU har fått ett tillfälligt undantag från USA-tullarna, som löper ut nu på fredag, den 1 juni.

Handelsrepresentanter från Washington och Bryssel har den senaste tiden försökt hitta en lösning, med exempelvis importkvoter, som skulle kunna övertyga Trump att förlänga det tillfälliga undantaget från tullar på aluminium och stål, på 10 respektive 25 procent.

USA:s nya tullar

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström andades i tisdags pessimism inför möten med USA:s handelsminister Wilbur Ross och Washingtons särskilde handelsrepresentanten Robert Lighthizer i Paris.

– Realistiskt sett, om USA bestämmer sig för att avstå från tullarna så väntar jag mig att de kommer att vilja lägga någon form av tak på EU:s export, sade Malmström inför ledamöterna i EU-parlamentet i Strasbourg, enligt Reuters.

EU har lovat att slå tillbaka mot USA om undantaget tas bort, och införa tullar på amerikanska varor, bland annat Harley Davidson-motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet