Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un möttes på järnvägsstationen i Seul, Sydkorea den 18 juni. Foto: Lee Jin-man/AP Photo/TT

Xi Jinping framme i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Kinas president Xi Jinping har anlänt i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, rapporterar det statliga kinesiska mediebolaget CCTV.

Xi Jinping är i Nordkorea med en större delegation för ett tvådagarsbesök där han kommer att ha möten med landets diktator Kim Jong-Un.

Mötet viktigt för Kina

Enligt SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten är det ett viktigt möte. Om drygt en vecka hålls G20-toppmötet i Osaka, Japan, då Xi Jinping och USA:s president Donald Trump troligtvis möts. Då kan diskussioner om ett handelsavtal stå på agendan.

– Det sker en vecka innan G20-mötet i Japan. Det är viktigt för Kina som vill visa USA att det är vi som är Nordkoreas partner och storebror. Det är vi som kommer spela en roll i alla framtida konfliktlösningar, förklarar Ulrika Bergsten.

Vad kan vi förvänta oss av mötet i Pyongyang?

– För Nordkoreas del väntas man kunna säga att man slutit några avtal och pratat om framtida projekt. Jag tror inte att vi konkret kan vänta oss något som är bra för Kinas del. Handelsmässigt är det mer att Kina kan komma ut som en viktig spelare och visa för USA att det faktiskt är Nordkorea och Kina som är partners, säger Ulrika Bergsten.

Det är första gången på 14 år som en kinesisk ledare besöker Nordkorea. Kim har däremot varit i Kina fyra gånger det senaste året, i syfte att bland annat försöka lätta sanktionerna mot sitt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.