Boris Johnson och Jeremy Hunt under tisdagens TV-debatt. Foto: HANDOUT/REUTERS

Hårda ord efter ambassadörens Trump-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget mellan Storbritannien och USA, som började med den brittiske ambassadörens läckta kommentarer om Donald Trump, fortsätter. Nu ger sig kandidaterna till partiledarposten för Tories, Jeremy Hunt och Boris Johnson, in i diskussionen.

I en serie läckta telegram, som täcker tidspannet 2017 till i dag, finns anteckningar som den brittiske ambassadören till USA, Kim Darroch, fört om president Donald Trump. Bland annat skriver han frågande om ledarskapet i Vita Huset ”någonsin kommer att ses som kompetent”, rapporterar BBC.

Trump: Korkad kille

Presidentens reaktioner lät inte vänta på sig.

”Den knäppa ambassadören som britterna prackade på USA är inte någon som vi är förtjusta i, en väldigt korkad kille”, twittrade han ut.

Till Reuters förklarar Jeremy Hunt att han inte delar ambassadörens bedömning av Trump, men att han försvarar Darrochs rätt att göra en egen bedömning.

”Respektlösa kommentarer”

På Twitter fortsätter Jeremy Hunt att försvara ambassadören.

”President Trump, vänner talar ärligt med varandra: dessa kommentarer är respektlösa mot vår premiärminister och mot vårt land.”

Den andre kandidaten till partiledarposten, Boris Johnson, var mer neutral i sina kommentarer.

”Det är avgörande att vår statsförvaltning inte blir politiserad av att människor läcker vad de tycker”, sa Johnson under en tv-debatt som sändes på tisdagen.

”Det är mycket viktigt att vi har ett nära partnerskap med USA”, tillade han.

Brittiske Europaministern: Polis kan involveras

Ambassadören har fortsatt premiärminister Theresa Mays fulla stöd, säger en talesperson för regeringen till BBC.

Storbritanniens Europaminister, Alan Duncan, säger att polisen kan gripa in om det finns bevis för att läckan är en kriminell handling, rapporterar Sky News.

Även Jeremy Hunt menar att det ska utredas om läckan kan ha kopplingar till en fientlig rysk underrättelseoperation, skriver the Sun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.