Sofian kom ifrån sina barn i flykten från terrorn i Mosul – här återförenas familjen

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag försöker tusentals människor fly från Islamiska statens, IS, terror i Mosul, men vägen ut är livsfarlig. Många skadas och dör och familjer splittras under sina försök att nå friheten. En av dem är Sofian Al Rawi, som kom ifrån två av sina barn i flykten.

Det är 42 grader varmt under viadukten nära gamla stan i Mosul. Hit har några hundra människor lyckats ta sig – ofta under beskjutning och längs minerade gator. Snabbt hoppar de som tagit sig hit helskinnade upp på lastbilar som ska föra dem till stora uppsamlingsläger.

Kvar på de heta trottoarkanterna sitter de som hamnat i en ny katastrof.

Slaget om Mosul 2016-2017

– Ingenstans kan jag finna mina två barn. Min dotter är fem månader gammal och min son tolv år. Jag vet inte om de lever eller är döda. Kanske har IS tagit dem, säger Sofian Al Rawi.

Raketattack och kaos

Familjen flydde genom att smyga från hus till hus i riktning mot friheten och därefter sprang de, efter tre år av terror från Islamiska staten. Men mitt under flykten kom en raketattack och allt blev kaotiskt. Och i röran försvann familjens två yngsta barn.

– Jag sprang med min mor och mina syskon var lite bakom oss, med våra grannar, men plötsligt var de borta. Jag vet inte vad jag sak tro, säger storasyster Faozia.

Familjen har precis kommit till säkerhet efter att ha flytt från Mosul och islamiska staten. Foto: Niclas Berglund/SVT

Försöker att ringa alla

Det råder kaos under viadukten inte långt från gamla stan i Mosul. Ingen orkar riktigt tänka på de liv som inte gick att rädda eller de som är försvunna. Några ligger uttorkade kvar i dammet och väntar på vård.

LÄS MER: Sista etappen inledd i slaget om Mosul

Fyrbarnspappan Sofian står förtvivlad med mobiltelefonen i sin hand och försöker att ringa alla som kan veta någonting om hans två saknade barn. 

– Allt är IS fel. De har tagit allt ifrån oss. Vi har försökt att fly så länge och när vi äntligen lyckas slutar det så här, säger fyrabarnspappan.

Hundratals letar anhöriga

De är bara en av hundratals familjer som letar efter sina anhöriga i området. Överallt i den sönderbombade staden finns liknande öden. Många skadas, andra dör, men smärtan av att plötsligt stå där – i ett av världens farligaste områden – utan sina barn, är obegripligt svår att föreställa sig.

Då plötsligt kommer beskedet att två barn har anlänt till en mindre uppsamlingsplats, en halvtimme bort.

– Vi har fått hoppet tillbaka. Vi har bara upplevt ondska de senaste tre åren, men nu finns Gud med oss igen, säger barnens mor Sheimaa Al Rawi.

Shamaa gråter förtvivlat, två av hennes barn försvann under den farliga flykten från Mosul. Ingen vet vart barnen befinner sig. Foto: Niclas Berglund/SVT

Lycklig slut

En ambulans körs fram och resan tar oss genom kriget med ylande sirener. Det är långt ifrån fred i västra Mosul och en fortsatt lång period av hårda strider ligger framför civilbefolkningen. Hundratusentals människor lever fortfarande under IS terror, men för en gångs skull kan vi berätta en lycklig historia från Mosul.

För en kort stund senare kan familjen återförenas.

– Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv. Vi lyckades fly och alla mina barn lever, säger Sofian. Därefter står han kvar länge, under den brännande solen, gråtandes med sina barn i sin famn.

Mosul har äntligen fått berätta en lycklig historia. De försvunna barnen hittade tillslut tillbaka till sin familj. Foto: Niclas Berglund/SVT
Det råder kaos under den lilla bron där flyktingarna samlats. Den här gamle mannen har vätskebrist och de matar honom med vattenmelon. Foto: Niclas Berglund/SVT
På lastbilar förs flyktingar in i säkerheten, bort från Islamiska statens terror. Ett tiotal lastbilar fullastade med människor på flykt kommer under tiden vi är där. Foto: Niclas Berglund/SVT

LÄS MER: Uppgift: Tusentals kroppar i slukhål – IS kan ligga bakom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet