Youtube kommer att dölja antalet tumme ned-markeringar en video har för tittare. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Youtube döljer mängden tumme ned-klick

Publicerad

Videoplattformen Youtube kommer att börja dölja hur många tumme ned-markeringar ett videoklipp har fått. Beslutet kommer efter kritik mot att funktionen riskerar att negativt påverka dem som laddar upp videoklipp.

Flera andra plattformar som Facebook har sedan tidigare vidtagit liknande åtgärder.

”För att säkerställa att Youtube verkar för respektfulla interaktioner mellan tittare och kreatörer... har vi experimenterat med tumme ner-knappen för att se huruvida en förändring skulle ge våra kreatörer ett bättre skydd mot trakasserier”, säger Youtube i ett uttalande och hävdar att experimentet fick ett lyckat resultat.

Uppladdaren kan fortfarande se

De som publicerar sig på plattformen kan fortfarande se hur många tumme ned-markeringar som det egna klippet har fått, men det kommer inte att synas utåt.

Flera av de amerikanska tech-giganterna pressas hårt av anklagelser om att de inte gör tillräckligt för att stoppa nättrakasserier. Facebooks ägarbolag Meta upplever för närvarande en av sina största kriser efter att en visselblåsare avslöjat dokument som visat att ledningen inte agerade trots att den kände till att användarna riskerade att fara illa.

Se klipp på när visselblåsare slog larm om att Facebooks plattformar är skadliga för unga människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.