Den tidigare OS-silvermedaljören Andrej Kravchenko har lämnat hemlandet Belarus för Tyskland. Foto: Luca Bruno / TT / SVT

Tidigare OS-medaljör lämnar Belarus – söker asyl i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare OS-silvermedaljören Andrej Kravchenko har lämnat hemlandet Belarus och sökt politisk asyl i Tyskland.

– Idrottare som jag kan hamna i fängelse, jag har redan fått sitta i tio dagar, säger Kravchenko till SVT Nyheter.

Kravchenko, som vann silver i tiokamp i Peking 2008 och hans fru, löperskan Yana Maksimova väljer att lämna Belarus bara dagar efter att sprintern Kristina Timanovskaya också sökt asyl i ett annat land.

Timanovskaya som tävlade i OS i Tokyo uppger att hon kidnappades av den egna truppen efter att hon kritiserat sina tränare på sociala medier. Nu har hon beviljats asyl i Polen.

”Regimen är galen”

– Jag tycker Kristina i den här situationen gör rätt som flyr. För jag vet inte vad som händer när hon kommer tillbaka till Belarus. Kanske fängelse, kanske psykiatrisk klinik. Den här regimen är galen och väldigt farlig, säger Andrej Kravchenko.

Han väljer nu själv att lämna Belarus eftersom han inte känner sig säker där.

– Jag har stridit mot regimen i ett år, hungerstrejkat, suttit i fängelse och gett många intervjuer. Jag är inte bra för regimen och jag tror att efter OS kommer de kanske sätta mig i fängelse, säger Kravchenko.

Nu ska han bo med familjen i Tyskland, och fortsätta arbeta för demokrati i Belarus därifrån.

– Men jag känner mig inte trygg, jag har ångestsyndrom. Jag läser nyheterna från Belarus och vill gråta.

Idrottare under hård kontroll

Belarusiska idrottare är väldigt hårt kontrollerade av sina idrottsförbund och i förlängningen regimen. Det säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

– När man då på något sätt kritiserar ledningen riskerar man att straffas väldigt hårt, inte bara med att bli av med sina framtida idrottsmöjligheter i landet utan till och med drabbas av rättslig förföljelse, säger han.

Att Belarus och andra auktoritära regimer tillåts tävla i OS ger diktaturer en möjlighet att ta plats som de i vanliga fall nekas, fortsätter Martin Uggla.

– Idrottsrörelsen har i många år ignorerat situationen kring demokrati och mänskliga rättigheter. Nu har idrottsrörelsen vaknat de senaste åren och det här problemet har lyfts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.