Yxattack mot Muhammedtecknare

Publicerad

En man beväpnad med yxa och kniv trängde sig in i den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaards hem i går kväll. Angriparen, som ska ha koppling till en islamistgrupp i Somalia, skottskadades av polis. Mannen häktades under dagen misstänkt för mordförsök på konstnären och en polisman.

Strax efter klockan 22 på kvällen trängde sig den 28-årige gärningsmannen in i Kurt Westergaards hus i Viby nära Århus.

Kurt Westergaard slog larm då mannen försökte tränga sig in i hans bostad, och strax efter var den första patrullen på plats, säger chefspolisinspektör Bent Nielsen till AFP.

Enligt Nielsen cirkulerar polisen i området på grund av hoten mot tecknaren. Konstnären Westergaard tecknade en av de omstridda Muhammedkarikatyrerna som publicerades av Jyllands-Posten 2005 och har längre levt under polisbeskydd.

Polis skottskadade mannen
Då poliserna kom till platsen löpte mannen amok och försökte krossa rutan till polisbilen med en yxa. Då valde en av poliserna att skjuta mannen i armen och benet, säger Bent Nielsen.

Han fördes till sjukhus men skadorna är inte livshotande.

Flydde till säkerhetsrum
Westergaard själv berättar för Jyllands-Postens nätupplaga att han tog sin tillflykt till badrummet som är förstärkt och ombyggt till ett så kallat säkerhetsrum. Där försökte gärningsmannen ta sig in medan han ropade om ”hämnd” och ”blod”.

-Han lyckades slå sönder en ruta i säkerhetsdörren, men själva dörren lyckades han inte forcera, säger Westergaard till Danmarks Radio.

-Det var ohyggligt. Och det viktigaste är ju att jag kom ihåg att tänka mig för och kom i säkerhet. Men det var nära, säger den 74-årige tecknaren.

Han oroade sig för sitt femåriga barnbarn som också fanns i huset.
Mitt barnbarn klarade det fint. Han gjorde henne ingenting, säger Westergaard.

Häktad
28-åringen häktades i dag misstänkt för mordförsök. Häktningstiden är fyra veckor. De första två veckorna ska mannen hållas isolerad, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Mannen, vars högra ben och vänstra arm var gipsade, uppges ha nekat till anklagelserna men via sin försvarsadvokat medgivit att han befunnit sig vid Westergaards hus.

Terrorkopplingar
Mordförsöket på Kurt Westergaard är terrorrelaterat, enligt den danska säkerhetspolisen PET. Den gripne mannen har somalisk bakgrund och har täta kopplingar till både den somaliska islamistgerillan al-Shabab och ledare för terrornätverket al-Qaida i Östafrika, skriver PET i ett pressmeddelande. Mannen misstänks också för att under vistelse i Östafrika ha varit inblandad i terrorrelaterade aktiviteter.

Den gripne har enligt uttalandet en längre tid varit föremål för PET:s intresse, utan att detta har något samband med tecknaren.
Kurt Westergaard är upphov till den mest uppmärksammade av Muhammedkarikatyrerna, den där profeten Muhammed gömmer en bomb i turbanen. Han har varit utsatt för ständiga hot sedan publiceringen 2005.

I oktober spärrades ett område med 100 meters radie kring tecknarens hem av, och området utrymdes sedan han hittat ett paket på trappan till sin villa. Det visade sig dock vara en ofarlig present.

Tidigare i oktober greps två män i Chicago misstänkta för att ha planerat att angripa Jyllands-Posten.

TT/Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer