Foto: TT

Yxman skadade poliser i New York

Uppdaterad
Publicerad

En man har attackerat fyra poliser i stadsdelen Queens med yxa. Våldsdådet är det tredje mot uniformerad personal i Nordamerika på fyra dagar, från vad som förefaller vara ensamma extremister.

En 25-årig polisman fick ”en väldigt allvarlig skada i bakhuvudet” uppger stadens polischef för The New York Times.

Det var när poliserna poserade för ett fotografi på torsdagen som en man utan förvarning började svinga sitt tillhygge mot dem. Först skadade han en polis i armen, sedan träffade han en annan i huvudet. De två övriga poliserna öppnade eld och dödade angriparen, som enligt amerikanska medier uppges vara en 32-åring som nyligen avskedats ur militären och som är tidigare dömd.

Skottlossning i Kanada

En 29-årig kvinna träffades av misstag av polisernas skott men hennes tillstånd är stabilt, enligt polisen.

Hade ”extremistiska böjelser”

Enligt analysgruppen Site visar angriparens aktiviteter i sociala medier på en ”hyperradikal inriktning vad gäller både religion och historia, och ger en fingervisning om extremistiska böjelser”. Organisationen, som följer radikala islamistgrupper på nätet,säger att mannen lagt upp mängder av uttalanden och filmer på Facebook och Youtube av extremistkaraktär.

I en kommentar till en islamistisk video skrev yxmannen i september att ”jihad är ett rättvist svar på zoinisternas och korsfararnas förtryck”.

Polisen har dock inte velat gå ut med uppgifter om yxmannens motiv, utan säger att det pågår en utredning.

I två separata händelser tidigare i veckan dödade misstänkta jihadist-inspirerade män i Kanada två soldater innan de själva sköts ihjäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet