Vinnaren av det ukrainska presidentvalet, Volodymyr Zelenskij Foto: GENYA SAVILOV / AFP / TT

Analys: ”Zelenskij kan inget om politik – risk att folk tröttnar”

Uppdaterad
Publicerad

Bert Sundström

Utrikesreporter

Volodymyr Zelenskij vann en övertygande seger över Petro Porosjenko i presidentvalet i Ukraina. Det säger vallokalsundersökningarna. Över 70 procent för Zelenskij mot runt 25 procent för den sittande presidenten, som efter bara någon timme erkände sig besegrad.

Och kanske det är just det som är det absolut viktigaste med det ukrainska presidentvalet. Det har i princip varit öppet, hederligt, korrekt genomfört och den sittande makthavaren har accepterat förlusten.

Av de femton länder som tidigare ingick i Sovjetunionen är det, förutom i Ukraina, bara i Baltikum och i Georgien som utvecklingen mot demokrati har gått så långt. Och att presidentvalet här var så pass korrekt genomfört trots att landet befinner sig i krig gör det hela än mer anmärkningsvärt.

Sänder en signal till Moskva

Det problematiska är att väljarna har röstat fram en president som öppet medger att han ingenting kan om politik, om ekonomi, om internationella relationer, eller om det kanske allvarligaste för Ukraina: om krigföring.

Ukraina befinner sig sedan fem år i krig. Ryssland har erövrat och annekterat den ukrainska halvön Krim. I östra Ukraina har så kallade separatister tagit kontroll över städerna Luhansk och Donetsk och kringliggande områden. Men utan rysk ledning, ryska vapen och i avgörande lägen ryska stridskrafter hade separatisterna säkerligen förlorat och östra Ukraina varit en del av det demokratiska Ukraina.

Nu säger den tillträdande presidenten Zelenskij att han ska återuppta fredsförhandlingarna. Det låter bra, men faktum är att det ju redan finns ett fredsavtal. Problemet är att Ryssland och separatisterna inte uppfyller sin del av avtalet. Så den signal han sänder till Moskva är att han är beredd att backa. Om det är hans avsikt återstår att se.

Har inget politiskt program

Till viss del har Ukrainas väljare inte röstat på den verklige Volodymyr Zelenskyj. De har röstat på en fiktion. I en ukrainsk mycket populär TV-serie blir en vanlig lärare, Vasilyj Goloborodko (spelad av Zelinskyj),  plötsligt blir president, och han slåss mot landets korrumperade elit. Men ingen vet hur skådespelarpresidenten kommer att agera som verklig president.

I Ukrainas förra presidentval, 2014, vann Porosjenko en lika övertygande seger. Han hade ett politiskt program. Det gick bara delvis att genomföra. Väljarna straffade honom hårt för hans tillkortakommanden.

Vinnaren i dagens val har inget politiskt program. Bakom honom står en av Ukrainas alla stenrika miljardärer – Ihor Kolomoiskyj. Vid sin sida har han både väl ansedda experter, kompisar från sitt eget framgångsrika underhållningsföretag och personer som tidigare arbetade för den ryskstödde presidenten Viktor Janukovytj. 

Folket ska styra – finns risk att de tröttnar

Eftersom Zelenskyj öppet säger att han inget kan om politik blir då frågan: Vilka av dem som finansierar honom eller ingår i hans personliga krets kommer att styra honom?

Det han själv säger är att nu kommer ”folket” att styra. Det är naturligtvis bara ett populistiskt slagord. Risken är att ”folket” om fem år kommer att vara lika trött på Zelenskyj som det i dag var på president Porosjenko.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.