Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har länge varit känt att Zelenskyj inte kommer överens med Zaluzjnyj – och nu kan han sparkas. Hör SVT:s utrikesreporter förklara varför. Foto: SVT

Uppgifter: Zelenskyj vill byta ut Ukrainas försvarschef

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president kommer inte överens med försvarschefen Valerij Zaluzjnyj – och nu kan han få sparken.

– Det här är inte bra för landet, säger SVT:s Bert Sundström.

Redan i måndags rapporterade en rad internationella medier att Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj sparkades från sin post av president Zelenskyj. Försvarsministeriet nekade till uppgifterna, men flera källor hävdar fortfarande att Zaluzjnyj kommer att bytas ut inom kort.

Enligt källor till CNN väntas försvarschefen formellt få sparken i slutet av veckan.

Kriget i Ukraina

Zaluzhnyj har i praktiken haft rollen som överbefälhavare, men eftersom det är krig har Zelenskyj själv den titeln och försvarsmaktens chef får titeln försvarschef.

Kommer inte överens

Zaluzjnyj är fortsatt populär medan Zelenskyjs opinionssiffror sjunker, vilket kan göra att presidenten ser honom som ett hot.

– Men han har inte visat några politiska ambitioner egentligen, även om Zelenskyjs kritiserar honom för att gå ut och debattera politik mer än han borde.

Den ukrainska offensiven har inte gått som landet hoppades och många andra länder tvekar inför att ge fortsatt militärt bistånd till Ukraina, menar Bert Sundström.

– Att det samtidigt finns en personlig konflikt mellan två av landets viktigaste personer är negativt.

Vem kan bli ny försvarschef? Hör Bert Sundström i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet