Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas president möttes av stående ovationer i USA:s kongress – ”Ukraina är alive and kicking”. Foto: Reuters

Zelenskyj höll tal i USA:s kongress: ”Ligger i er makt att hjälpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i den amerikanska kongressen, till stående ovationer. Han tackade för det omfattade stödet, men påpekade att mer behövs.

– Vi har artilleri, ja tack så mycket. Är det tillräckligt? Nej inte riktigt, sade Zelenskyj.

Ukrainas president är på besök i Washington. Efter att ha fått löften från president Biden om det avancerade luftvärnssystemet Patriot talade Zelenskyj i den amerikanska kongressen, där flera ledamöter hade klätt sig i Ukrainas färger – blått och gult.

– Ni kan stärka sanktionerna för att få Ryssland att känna hur förödande dess aggression verkligen är. Det ligger i er makt, verkligen, att hjälpa oss att ställa alla som startade detta oprovocerade och kriminella krig inför rätta. Låt oss göra det. Låt terroristen hållas ansvarig för sin aggression och kompensera alla förluster som detta krig har skapat, sade Zelenskyj.

”Era pengar är en investering”

Den ukrainska presidenten beskrev för de amerikanska folkvalda hur ukrainarna trots kriget håller modet uppe och hur en seger över Ryssland inte bara handlar om Ukrainas överlevnad utan även är viktig för USA och resten av världen.

– Det kommer att definiera vilken värld våra barn och barnbarn får leva i. Det kommer att avgöra vilken slags demokrati som både ukrainare och amerikaner får leva i, sade han.

– Era pengar är inte välgörenhet, de är en investering.

Första utlandsresan sedan invasionen

Zelenskyj lämnade också över en ukrainsk flagga från slagfältet, nära staden Bachmut, till representanthusets talman Nancy Pelosi som tillsammans med vicepresidenten Kamala Harris satt bakom Zelenskyj under talet.

USA-resan är Zelenskyjs första utlandsresa sedan Ryssland invaderade Ukraina och enligt källor till NBC News och CNN ska han ha rest med amerikanskt militärflyg och landat på flygvapenbasen Joint Base Andrews i Maryland.

Se delar av talet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet