Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryska myndigheterna är väl medvetna om att de skickar sina medborgare till döden” – Hör Ukrainas president om den ryska mobiliseringen.

Zelenskyjs uppmaning till ryssar: Putin skickar er in i döden

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar ryska medborgare att inte ta värvning och strida i kriget.

– Ni kommer att behandlas på ett civiliserat sätt. Ingen kommer att få reda på under vilka omständigheter ni gav upp, säger Zelenskyj på ryska, enligt AFP.

I sitt dagliga tal på lördagskvällen sa Zelenskyj bland annat att Rysslands president Vladimir Putin medvetet ”skickar sina medborgare i döden”.

– Det finns inget alternativ, säger Zelenskyj.

– Det är bättre att vägra en inkallningsorder än att dö som en krigsförbrytare i ett främmande land, säger han också.

Tidigare på lördagen meddelades att Putin godkänt en ändring av den ryska strafflagen. Ändringen innebär att maxstraffet för att vägra gå i krig, frivilligt kapitulera eller ordervägra skärps till 10 års fängelse, rapporterar den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass. Straffet för plundring höjs i samma veva till 15 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.