• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: TT

Zikaviruset sprids med bildäck

Under måndagen inledde WHO ett krismöte om det farliga zikaviruset som leder till att barn föds med små huvuden och utvecklingsstörningar. Viruset sprider sig nu snabbt upp genom Mellanamerika och närmar sig USA. Bildäck spelar en stor roll i den explosiva utbredningen av viruset.

Nu sprids skräcken för viruset, som kan orsaka att barn föds med för små huvuden och hjärnor i en allt större del av Amerika.

Ett tiotal zikafall har nu konstaterats i södra Mexiko, och det visar hur det myggburna viruset är på väg norrut och närmar sig USA.

Bildäck en orsak

Att viruset, som upptäcktes i Afrika 1947, fått så explosionsartad spridning beror på att det flyttat till Sydamerika där befolkningen inte har arbetat upp någon immunitet.

Viruset har länge funnits i Afrika bland annat men inte fått några större utbrott eftersom människor där hunnit utveckla motstånd, immunitet, mot det.

Att myggor, och med dem virus, flyttar på sig över kontinenter kan bland annat förklaras av något så udda som bildäck, berättar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och expert på virus som förs över av djur.

Det handlas mycket med bildäck, och bildäck fraktas över och mellan kontinenterna. I bildäck samlas vatten som fungerar som barnkammare för myggor och deras larver.

Kommer slå hårt även i södra USA

Ett annat viktigt skäl till viruset extremt snabba framfart är urbaniseringen menar Björn Olsen.

– Man hugger ner skogar och bygger hus och människor bor tätt tätt. Så när man för in myggor med virus i dessa miljöer sprids smittor snabbt och effektivt.

Nu har myndigheterna i Syd- och Mellanamerika satt in stora resurser på att spruta mot myggorna, för enda sättet att komma åt viruset är att utrota den sorts mygga som för det vidare.

Men det här tar tid och viruset sprids snabbt ändå, säger Björn Olsen. Jag är övertygad om att det kommer att slå hårt även mot södra USA och vi kan få leva med detta virus i många år till innan immuniteten utvecklas även i Amerika.

Däremot är risken för att viruset ska spridas i Sverige minimal. Det är för kallt här för att myggorna som bär zika ska överleva här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet