Zikaviruset: WHO kallar till krismöte

Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO håller ett krismöte den 1 februari för att avgöra om spridningen av zikaviruset på den amerikanska kontinenten utgör en internationell krissituation. WHO-chefen Margret Chan beskrev smittspridningen som ”explosionsartad”. Enligt WHO kan 3-4 miljoner människor komma att smittas.

Zikaviruset sprider sig nu explosionsartat. Tre till fyra miljoner zikafall är att vänta, enligt WHO.

På torsdagen höll Världshälsoorganisationen WHO ett möte med anledning av zikavirusets spridning på de amerikanska kontinenterna.

Vid mötet framkom att WHO befarar att så många som tre till fyra miljoner människor kan komma att smittas.

Den 1 februari hålls ett nytt möte för att avgöra om smittspridningen bör klassas som en internationell krissituation eller inte.

– Spridningen är explosionsartad, säger dr Margaret Chan.

Många frågetecken

Det finns fortfarande många frågetecken kring viruset, enligt WHO. Inom kort väntas en studie publiceras som visar på ett tidsmässigt samband mellan viruset och den kraftiga ökning av antalet barn som fötts med onormalt litet huvud, mikrocefali, framför allt i Brasilien.

Men om det även finns ett orsakssamband är fortfarande oklart.

I väntan på mer fakta har flera länder redan vidtagit åtgärder för att stoppa virusspridningen. I USA ska till exempel människor som besökt drabbade regioner förbjudas från att donera blod. Brasiliens president Dilma Rousseff satsar på att rensa platser där den smittbärande myggan reproduceras, alltså stillastående vattenansamlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet