David Connolly, som blivit utkastad från sin gård i Bulawayo, står vid pumphuset som han anlagt. Gården bevakas dag som natt av ett antal män. En av Davids anställda tog bilden t h. Foto: SVT

Zimbabwe – från välmående till ekonomisk kollaps

Uppdaterad
Publicerad

För tjugo år sedan var Zimbabwe ett av Afrikas mest välmående länder, med hög utbildningsnivå och låg arbetslöshet. I dag har ekonomin kollapsat och landet är beroende av bistånd. Sveriges Televisions Afrikakorrespondent Johan Ripås har besökt staden Bulawayo i det slutna landet Zimbabwe där oppositionen tystas med hot och mord.

Allt fler människor i Zimbabwe börjar skönja en tid efter president Robert Mugabe. Den snart 91-årige Mugabe har styrt landet med järnhand sedan 1980, men nu har en vice president utsetts som av många ses som hans efterträdare.

Samtidigt fortsätter trakasserierna mot landets kommersiella lantbrukare. Mugabe sade nyligen att ”Ingen vit människa ska äga jord i Zimabwe”.

Familjen kastades ut

David Connolly är tredje generationens lantbrukare i sin släkt i Bulawayo i Zimbabwe. Men en dag i mitten av september i år kom en av president Mugabes närmaste män till gården och kastade ut familjen.

– Mugabes folk genomför en våg av invasioner av kommersiella lantbruk just nu. Jag känner till många som får sina gårdar stulna, säger David Connolly.

David tar mig med till området där hans gård ligger. Men vi måste vara försiktiga. Om männen som bevakar gården ser oss kan det bli farligt för oss båda.

– De har en lång lista av våld och mord på sitt samvete, säger David när vi åker till pumpstationen i skogen intill gården som David har byggt för bevattning. Nu är låsen utbytta.

Struntar i domstolsutslaget

– Jag har ett domstolsutslag som säger att gården är min. Men Mugabes man som kom hit bara skakade på huvudet och sa: ”Tror du att jag bryr mig om det där pappret. Jag sköter det här på mitt sätt.”

Robert Mugabes förnyade aggressivitet mot de kommersiella lantbrukarna ses som en avledningsmanöver för att dölja den splittring som finns inom det regerande partiet Zanu-PF. 

– Partiet är delat i fraktioner och detta är bara ett sätt att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll. Det drabbar svarta som vita. Mugabe vill inte att folk ska bli självständiga. De ska hållas i fattigdom och beroende av bistånd, som Mugabe distribuerar, säger Moses Ndlovu som till nyligen suttit i parlamentet som oppositionspolitiker.

Rykten om Mugabes hälsa

Den snart 91-årige Robert Mugabe omges av allt starkare rykten om en sviktande hälsa. Tidigare den här månaden utnämnde han sin lojale följeslagare Emerson Mnangagwa till vice president. Något som många ser som ett tecken på att Mugabe börjat planera för en tid efter det politiska livet.

– Jag tror att Mugabe kommer att avgå snart. Han är gammal och sjuk och har dessutom börjat tappa kontrollen över partiet. Mnangagwa är hans val av efterträdare, säger Jenni Williams som är människorättsaktivist och tidigare har både torterats och fängslats för sina regimkritiska åsikter.

Frun möjlig efterträdare

Men inget är säkert när det kommer till Robert Mugabe. Han har genom hänsynslöshet och intrikat maktspel lyckats hänga kvar vid den yttersta makten sedan 1980. Hans fru Grace Mugabe har också nämnts som möjlig efterträdare och på senare tid har hon svingat sig uppåt i hierarkierna.

Det är också mycket svårt att förutspå vad som händer inom Zanu-PF när Mugabe lämnar makten. De interna stridigheterna och maktkamperna mellan fraktionerna kan antingen öppna för oppositionen eller driva landet mot en än mer hårdför militärstat. Emerson Mnangagwa kommer från underrättelseväsendet och militären.

Kan bli ”tyst och mjuk” kupp

– Om det sker en militärkupp i Zimbabwe så sker den nu. En tyst och mjuk sådan genom Mnangagwas avancemang. Men inget vet egentligen vart det barkar, säger Jenni Williams.

David Connolly visar mig de kollapsade industrikvarteren i Bulawayo. En gång Zimbabwes stolthet, men industrierna föll tillsammans med lantbruksnäringen. Idag är Zimbabwe ett biståndsland med en ekonomi i fritt fall och flera miljoner människor som flytt landet. Men David är ändå hoppfull inför framtiden. 

– Vi har en utbildad befolkning, skickliga företagare och oändliga naturresurser. Tänk om bara tio procent av dem som flytt landet kommer tillbaka och får möjlighet att använda sina färdigheter. Då kan det här landet resa sig oerhört snabbt! säger David Connolly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.