Det råder brist på farmaceuter Foto: Svt

Brist på farmaceuter på svenska och finska apotek

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige försöker man lösa den akuta bristen bristen genom att snabbt få in nyanlända på arbetsmarknaden för att kunna anställa redan utbildade farmaceuter. De största förändringarna har apoteksbranschen dock fortfarande framför sig. I och med att kunderna förflyttar sig till att beställa och köpa mediciner via nätet, kommer farmaceuternas arbetssituation att förändras mycket på sikt.

När apoteksmonopolet försvann för tio år sen i Sverige, har tillgänligheten och öppettiderna i snitt ökat med elva timmar i veckan på apoteken. Därför behövs det fler faramaceuter som kan arbeta.

Många farmaceuter pensioneras

Många farmaceuter pensioneras nu och de kommande åren. Många av dem som i nuläget utbildar sig inom området väljer istället att jobba på läkemedelsföretag eller inom vården.

På Farmaceutförbundet ser man behovet av att i framtiden kunna erbjuda eftertraktade arbetsuppgifter för farmaceuterna, när näthandeln tar över.

Tuulikki Lindmark, styrelseledamot i Sveriges farmaceuter, menar att en farmaceuts huvudsakliga arbetssyssla ska vara att kunna ge kunden råd efter läkemedelsföreskrivningen:

– Jag tror att apoteken kan komma att se väldigt annorlunda ut om tio år, jämfört med idag. Det kommer säkert att finnas fysiska apotek fortfarande, men nätapoteken kommer nog att dominera i antal. Precis som i bland annat klädbranschen; många beställer på nätet.

En tiondel av intäkterna kommer från näthandel

Apotekens näthandel ökar hela tiden. På fyra år har näthandeln med läkemedel fyrdubblats. Förra året kom en tiondel av apotekens intäkter från från läkemedelsinköp från nätapotek.

Tuulikki Lindmark menar att tillgängligheten för kundernas del är det bästa med näthandeln. Medicinerna som beställs kommer ofta under samma dag eller dagens efter.

– Farmaceuterna kan även jobba på distans med att assistera kunderna numera. De behöver inte vara på plats i en kassa för att sälja till exempel handkräm på apoteken. De får större möjlighet att utöva det yrke de utbildat sig till.

Vill försäkra sig om att kunderna får rätt råd

Farmaceutförbundet vill försäkra sig om att kunderna får rätt rådgivning och tillåtna läkemedel när de handlar på nätet. Förbundet vill också att det finns en rådgivande farmaceut tillhands som kan svara på eventuella frågor om medicinen som har föreskrivits av läkare.

Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet,  betonar att det alltid är kundens rättighet att få tillgång till råd av en utbildad person, om så önskas.

Gemensamma regler för nätapotek inom EU

Ska man som kund vara säker på att apoteket står under Läkemedelsverkets översyn, ska logotypen som är gemensam för EU-länderna, finnas på nätapotekets hemsida.

Klickar man på symbolen, kommer man in på Läkemedelsverkets hemsida, där det finns en lista över apotek som följer de gemensamma direktiven för läkemedel inom EU.

Om man inte hittar apoteket eller sidan som man är inne på och ska handla ifrån läkemedelslistan, är risken att man inte vet vad det är för läkemedel man köper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.