Två män körde fram till entrén vid konferenscentret i Garland och öppnade eld. Foto: TT

IS tar på sig attack mot Muhammed-utställning

Publicerad

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tar på sig attacken mot utställningen med Muhammedkarikatyrer i Dallasförorten Garland. Det är enligt AFP den första attacken som den extrema islamiströrelsen tar på sig i USA.

Extremisterna i IS tar via sin officiella radiokanal på sig ansvaret för den misslyckade attacken, som de säger ”visade negativa bilder av profeten Muhammed”.

Efter attentatsförsöket dröjde det inte länge innan det i mediernas rapportering drogs paralleller med attacken mot Charlie Hebdo i januari – då totalt tolv personer sköts ihjäl – eftersom den franska satirtidningen bland annat publicerat karikatyrer av profeten Muhammed.

Men det är en jämförelse som varken filmkritikern Jean-Baptiste Thoret eller Charlie Hebdos chefredaktör Gérard Biard vill kännas vid.

– Det går absolut inte att jämföra. Charlie Hebdos problem är absolut inte detsamma, säger Thoret till det amerikanska tv-bolaget PBS.

Två döda

Attacken i Garland ägde rum på söndagskvällen amerikansk tid. Två män körde fram till entrén vid konferenscentret och öppnade eld. En säkerhetsvakt skottskadades innan angriparna sköts ihjäl av polis

Inne på området pågick en utställning knuten till en tävling i att rita karikatyrer av profeten Muhammed, arrangerad av American Freedom Defense Initiativ (AFDI). Strax före skottlossningen hade den nederländske högerpopulisten och islamofoben Geert Wilders hållit ett tal om teckningarna, islam och yttrandefrihet vid tävlingen.

”Vi bekämpar rasism”

Men Charlie Hebdo handlar om att kritisera alla typer av religion, utan att peka ut särskilda grupper, säger Gérard Biard.

– Vi organiserar inte tävlingar. Vi gör bara vårt jobb. Vi kommenterar nyheter. När Muhammed hoppar ur nyheterna så ritar vi Muhammed.

– Men om han inte gjorde det så gjorde vi inte det. Vi gör inte det. Vi bekämpar rasism och vi har ingenting att göra med de här människorna.

Fakta: Islamiska staten

Visa

* Islamiska staten (IS) är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien.

* IS utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.

* IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

* IS har de senaste åren tjänat hundratals miljoner kronor på att kidnappa västerländska journalister och hjälparbetare.

Källa: New York Times, AFP, Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer