Norska fregatten sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Det norska örlogsfartyget Helge Ingstad sjunker, rapporterar NRK. Enligt uppgifterna har vajrar som skulle säkra fartyget gått av. Förra veckan kolliderade örlogsfartyget med ett oljetankfartyg.

Norska Försvarsmakten har säkrat örlogsfartyget KNM Helge Ingstad med tio vajrar. På tisdagsmorgonen fick kustverket anmälan om att flera vajrar gått av.

– Vi fick anmälan om detta från marinen, säger Pål Arne Lilleheim vid kustverket, till NRK.

De bilder som NRK publicerar på tisdagen visar att fregatten ligger djupare än tidigare.

– Klockan 06.00 gick samtliga säkringar av föröver. Fartyget sjönk ytterligare, men det ligger stabilt, sade norska försvarsmaktens talesperson Håvard Mathisen på en presskonferens som inleddes klockan 11 på tisdagen.

Flera vajrar som höll det norska örlogsfartyget Helge Ingstad uppe har gått av och fregatten sjunker Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

Han uppger att säkringarna är intakta akterut.

– Fartyget är stabilt. Undersökningar har genomförts med miniubåt för att undersöka hur fartyget ligger och att titta på möjligheter att säkra det i den position som det är nu, sade han på presskonferensen.

Robotar och torpeder

Fartyget har kapacitet för mellan 8 och 32 robotar, beroende på vilken storlek som väljs. Torpeder ingår även i beväpningen.

Enligt norska Försvarsmakten är det fortsatt vapen ombord på fartyget.

”Med hänsyn till säkerheten ombord har ingen materiel hämtats ut från fartyget”, uppger norska marinens presschef Torill Herland till SVT Nyheter.

Han meddelar att det har inte varit personal ombord på fartyget, utöver de som gick ombord lördag kväll för att säkra hårddiskar från navigationssystemet.

”Dessa har förts över till Statens haverikommission samma kväll”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

NRK uppger att fjorden är omkring 100 meter djup.

Fartygsvraket KNM Helge Ingstad i Öjgardens kommun i Norge den 13 november 2018. Foto: Reuters

Kolliderade med oljetanker

Det var på torsdagsmorgonen förra veckan som den robotbestyckade fregatten Helge Ingstad kolliderade med oljetankfartyget Sola TS från Malta.

Olyckan inträffade nära oljeterminalen i Öygardens kommun i Hordaland. Åtta personer skadades lindrigt.

Deltog i Nato-övning

Fregatten KNM Helge Ingstad levererades till den norska flottan 2009. Före kollisionen hade fartyget deltagit i Nato-övningen Trident Jucture. Det var Natos största övning sedan 1990.

KNM Helge Ingstad har sedan september deltagit i Natos Standing Maritime Group 1 (SNMG1), som är den del av Natos insatsstyrka.

Styrkan är certifierad för uppgiften och ska ha hög beredskap och snabb reaktionstid.

Fakta: Nansen klass fregatt

Längd: 134 meter

Bredd: 16,8 meter

Höjd: 32 meter

Djupgående: 7,6 meter

Maxhastighet: 26 knop

Vapen: Evolved Sea Sparrow-robot (ESSM) med Vertical Launcher System (VLS), ny sjömålsrobot (NSM), Sting Ray-torpeder, OTO Melara-ka​non, synkeminer.

Besättning: Normal besättning 132 personer. (Kabinkapacitet för 146 personer).

Sjöstatt: 2009

Byggd på fartygsvarvet Navantia i Ferrol i Spanien.

Norges marin har fem fregatter i Nansen-klassen. De har fått namn av norska upptäcksresande och forskare.

Källa: Norges Försvarsmakt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.