Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan 2011. Foto: Adam Ihse/ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Staten kan förlora miljarder på Saabs konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten kan förlora cirka 1,9 miljarder kronor på biltillverkaren Saabs konkurs.
– Staten sitter faktiskt på svarte Petter, säger Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Handelshögskolan i Skövde, till Ekot.

Saabs konkurs 2011 är en av de största konkurserna i svenska historia. Över 3 000 personer förlorade jobbet.

Enligt en kartläggning av Ekot riskerar staten att förlora runt 1,9 miljarder kronor på konkursen.

Saabs vd och ordföranden Victor Muller efter att personalen har informerats Saabs konkurs den 19 december 2011. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Det beror bland annat på att staten inte kommer att få tillbaka de pengar som betalades in till Europeiska investeringsbanken för att lösa Saabs lån. Säkerheterna som skulle täcka statens kostnader har visat sig mindre värda än väntat.

– Det är väl tyvärr bara att konstatera att jag ser mycket små möjligheter att skattebetalarna ska komma oskadda ur det här Saab-äventyret, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Ekot.

Exakt hur mycket pengar som staten kommer förlora på konkursen är för tidigt att säga. Det beror bland annat på att konkursen inte är avslutad än. Summan kan öka med åren, uppger Mikael Wickelgren vid Handelshögskolan i Skövde.

Dåvarande civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD),utbildningsminister Jan Björklund (L), näringsminister Annie Lööf (C) samt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) när de besökte Trollhättan 21 december 2011. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Fakta: Statens förluster

Visa

Staten riskerar att förlora närmare 1,2 miljard kronor på lånet som Saab hade hos Europeiska Investeringsbanken.

Staten riskerar också att förlora runt 750 miljoner kronor på skulderna som Saabs konkursbon har till Skatteverket.

När det gäller skulderna till Skatteverket har Saabs tre olika konkursbon (Saab Automobile, Saab Powertrain och Saab Tools) en sammanlagd skuld på 857 miljoner kronor.

Skatteverket uppger att siffran kan öka innan alla konkurser är avslutade.

Skatteverket ser ut att få en utdelning på runt 100 miljoner kronor från de tre konkurserna.

Sammanlagt betyder detta att staten totalt riskerar att förlora runt 1,9 miljarder kronor enligt den senaste värderingen som gjorts.

Källa: Ekot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer