Staten kan förlora miljarder på Saabs konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten kan förlora cirka 1,9 miljarder kronor på biltillverkaren Saabs konkurs.

– Staten sitter faktiskt på svarte Petter, säger Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Handelshögskolan i Skövde, till Ekot.

Saabs konkurs 2011 är en av de största konkurserna i svenska historia. Över 3 000 personer förlorade jobbet.

Enligt en kartläggning av Ekot riskerar staten att förlora runt 1,9 miljarder kronor på konkursen.

Det beror bland annat på att staten inte kommer att få tillbaka de pengar som betalades in till Europeiska investeringsbanken för att lösa Saabs lån. Säkerheterna som skulle täcka statens kostnader har visat sig mindre värda än väntat.

– Det är väl tyvärr bara att konstatera att jag ser mycket små möjligheter att skattebetalarna ska komma oskadda ur det här Saab-äventyret, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Ekot.

Exakt hur mycket pengar som staten kommer förlora på konkursen är för tidigt att säga. Det beror bland annat på att konkursen inte är avslutad än. Summan kan öka med åren, uppger Mikael Wickelgren vid Handelshögskolan i Skövde.

Fakta: Statens förluster

Staten riskerar att förlora närmare 1,2 miljard kronor på lånet som Saab hade hos Europeiska Investeringsbanken.

Staten riskerar också att förlora runt 750 miljoner kronor på skulderna som Saabs konkursbon har till Skatteverket.

När det gäller skulderna till Skatteverket har Saabs tre olika konkursbon (Saab Automobile, Saab Powertrain och Saab Tools) en sammanlagd skuld på 857 miljoner kronor.

Skatteverket uppger att siffran kan öka innan alla konkurser är avslutade.

Skatteverket ser ut att få en utdelning på runt 100 miljoner kronor från de tre konkurserna.

Sammanlagt betyder detta att staten totalt riskerar att förlora runt 1,9 miljarder kronor enligt den senaste värderingen som gjorts.

Källa: Ekot

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.