Enig riksdag 100 år sedan: Ett rasbiologiskt institut inrättas i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet grundades världens första statsfinansierade rasbiologiska institut i Uppsala, Sverige. Detta ledde till att till exempel finnar och samer kategoriserades som så kallade degenererade raser.

Historiker Curt Persson från Luleå tekniska högskola har forskat om rasbiologin och dess följder.

– Allting handlade om att klassificera och sortera människor. Det är rasism, konstaterar han om de historiska händelserna.

Våldsam stigmatisering av nationella minoriteter

Så kallade icke önskvärda raselement var bland annat finnar, samer, romer och judar. Alltså de grupper som idag utgör grunden till Sveriges nationella minoriteter.

Den imaginära pursvensken däremot klassades som representant för den urnordiska rena rasen.

Med rasbiologins hjälp kunde staten definiera vad är en människa, vad är den rasrenhet som ska förordas och vilket ska motverkas.

Alla riksdagspartier eniga bakom beslutet

Det finns ingen information i riksdagens protokoll om oenighet, men beslutet att grunda ett rasbiologiskt institut verkar inte ha varit helt självklart. Institutet inrättas nämligen inte under Uppsala universitet, utan verksamheten blir en fristående enhet.

– Så någon sorts motstånd fanns, inom akademin åtminstone, konstaterar Persson.

Staten har ett ansvar

Enligt Persson bör staten ta sitt ansvar idag och se till att en försoningsprocess kan ta sin början:

– Staten måste ta sitt ansvar och säga att det här var fruktansvärt, och att vi som stat har gjort fruktansvärt fel. Nu ska allt upp på bordet. Folk ska få veta vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.