Samarbetet leds av Centrum för Nordenstudier vid Helsingfors universitet. Foto: Helsingfors universitet

40 miljoner kronor för Nordenforskning

Uppdaterad
Publicerad

Sex nordiska universitet har beviljats stöd till ett samarbete där man ska tänka nytt omkring temat Norden genom forskning.

Sex universiteter får 40 miljoner kronor i projektstöd från Nordforsk med målet att tänka nytt. Konkurrenskraften, innovationerna, jämlikheten och välfärden i Norden väcker allt större globalt intresse och med ny kunskap hoppas man kunna bidra med ny kritisk forskning.

Traditionellt sätt har Nordenforskning handlat om vikingstudier, litteratur, språk och områdestudier.

– Vi önskar att spränga dagens gränser för vad som räknas som Nordenforskning. Stödet hjälper oss att koppla samman miljöer som forskar allt från nordiskt samarbete, demokrati och politik, till medier och kultur, bistånd och immigration, säger Haldor Byrkjeflot, ledaren för facket UiO Norden vid Oslo universitet.

Forskningsprojektet leds av Helsingfors universitet. Också Södertörns högskola, Aarhus universitet, universitetet i Reykjavik och Köpenhamns handelshögskola är med i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.