Ambra Succi – Från Street till Opera

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av de dansarna som satt störst avtryck i Sverige med Bounce Streetdance company. Nu influerar hon även opera, då Don Quijote får en ny tolkning på Stockholms folkopera.

Ambra Succi är dansare och koreograf vars kreativa idéer tog både Loreen och Robin Stjernberg till toppen.

Med streetdance gruppen Bounce nådde hon dittills osedda framgångar i Sverige, bland annat med slutsålda föreställningar i Globen.

Så när folkoperan ringde och bad henne att koreografera opera var hon förvånad.

– Det är den tredje operan jag gör, men när de ringde första gången så trodde jag att de hade ringt till fel person. Jag dansar främst street och modernt. Opera var okänt för mig.

Speglar mänskligheten

Till den 400 år gamla berättelsen om Don Quijote ville Ambra Succi se något nytt.

Hon hade en stor audition där hon själv valde ut fyra dansare till uppsättningen. Alla med helt unika kvalitéer.

– Alla har helt olika bakgrund, de har aldrig dansat tillsammans och kan helt olika saker inom dans, säger Ambra och fortsätter.

– Den ena dansaren är lång och smal, medan en annan är kort och muskulös. Det är mycket intressantare än att ha fyra likadana dansare. De är människor helt enkelt.

Dans utan kategori

Trots att hon själv är skolad inom modern dans och street så kategoriserar hon inte längre dans.

– Jag tänker inte längre på dans så. Jag vill vara fri när jag gör min koreografi. Det är kroppar som rör sig, och det som passar för just den känslan och stilen är det som avgör.

– Om man försöker leta efter stilar så kommer det att finnas många olika. Men dans i sig är ett eget språk, och det är ur det fria uttrycket jag bygger min koreografi.

Don Quijote – Stockholm Folkoperan

Koreografi av Ambra Succi

Premiär 20/9 – 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.