”Att föda betydde livsfara för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Inom laestadianismen är det förbjudet att använda preventivmedel. Kvinnan är tillgänglig för ständiga graviditeter under hela äktenskapet. Tre kvinnor har berättat sin gripande historia för oss. De födde barn med sitt liv som insats.

– Om en kvinna inför äktenskapet tänker att hon inte vill ha barn överhuvudtaget är fel ur de troendes perspektiv. Det är en väg som leder till helvetet.

Det säger fembarnsmamman Katri som ville ha en stor familj trots att hennes kropp inte höll för det.

#gudslivmoder

– När jag har ammat länge, har jag många gånger fått höra tvivlande frågor om jag försöker undvika att bli med barn, säger hon med en bestämd ton i rösten.

I bakgrunden spelar hennes son sin pianoläxa och rummet fylls av toner medan Katris blick söker sig till fönstret

– Att bli gravid var förenat med livsfara för mig. Även i det läget blev jag väldigt oförsonligt bemött.

”Jag mådde dåligt i 20 år”

Inom gammellaestadianismen är kvinnans roll och sexualitet knuten till moderskapet. Man är emot samboförhållanden och preventivmedel. Det är en synd och straffet är uteslutning och rädsla för att hamna i helvetet. Kvinnan bestämmer inte över sin kropp utan hon skall vara redo att bli gravid hela äktenskapet igenom.

Tuija är också mamma till fem barn, en ljushårig, späd kvinna som haft svåra graviditeter och som inte har kunnat glädjas åt det växande barnet i magen.

– Blotta tanken på att bli med barn gjorde att jag fick panikkänslor. Mina graviditeter var så otroligt svåra, redan efter halva tiden eller de tre första månaderna hade jag fruktansvärt ont. Jag var inlagd på sjukhus samtidigt som jag hade sjuka småbarn hemma, berättar Tuija.

Viljo Juntunen är ordförande i laestadianernas riksorganisation i Finland. Han berättar om synen på preventivmedel:

-  Jag tänker som så att det är Gud som skänker oss barnen. Människan är Guds avbild, och som sådan oerhört värdefull. Vi vill välkomna dem,  om det bara är möjligt.

Vuokko i sin tur har fött 12 barn. De har inte varit lätta förlossningar för henne.

– Min livmoder var sådan att barnet alltid låg i fel ställning. Alla barnen föddes felvända. Det var hjässbjudning, ansiktsbjudning och störtförlossning. Sen började de ligga med rumpan nedåt. Jag hade fruktansvärt ont och sprack jättemycket. De fem sista födde jag sedan med kejsarsnitt. När jag senare fick hjärtbesvär stod valet mellan preventivmedel och döden.

Håller fast vid gamla tolkningar

Är preventivmedel lika med synd, frågar vi Viljo Juntunen, laestadianernas ordförande.

– Vi ser det som ett sätt att blanda sig i Guds skapelsearbete. Därmed står det, som vi ser det, i strid med Guds vilja. Grundtanken är ju positiv, det handlar om att få delta i Guds skapelsearbete.

Johanna Hurtig forskar gammellaestadionism vid Helsingfors universitet. Hennes inriktning har varit barnens ställning och våld barnen utsätts för inom religiösa samfund. Johanna funderar på ordet skapelsearbete:

– Är inte det också ett skapelsearbete att Gud har givit kvinnan och flickan, det kvinnliga könet olika möjligheter. Fröet som växer inne i kvinnan rymmer olika gåvor och förmågor. Förmågan att tala och påverka, att skapa konst, kultur...och teknik. Alla dessa gåvor som inte kvinnan tillåts begagna sig av eftersom barnafödandets gåva och moderskapet går före allt annat. Kvinnans roll i Guds skapelsearbete anses vara att skapa nytt liv.

Læstadianismen bygger på den lutherska läran men skiljer sig från den på flera punkter. Gammellæstadianismen kännetecknas av synen på den egna församlingen som Guds rike och den enda vägen till frälsning.

Att hålla fast vid de gamla tolkningarna av läran är centralt. De ifrågasätts inte. Den læstadianska teologiska traditionen präglas av konservatism och lydnad. bland annat när det gäller kvinnans roll i familjen.

En före detta laestadian, pappa till flera barn, minns mottot inom laestadianismen:

– ”Må din kraft bestå i alla dina dagar.” Man förlitar sig varje kväll på att nästa dag ska ge ny kraft. När den man är gift med är troende, är man rädd för reaktionen om man någon gång önskar att man kunde lätta på bördan och underlätta tillvaron genom att fatta egna beslut. Det är inget man kan prata öppet om. Då riskerar man att bli dömd även i parrelationen.

Finlands människorättsförbund har utrett om læstadianska kvinnors plikt att föda barn kränker människorätten. Det handlar seriens andra avsnitt om den 17.11. i Uutiset, SVT2 kl 17.45 , och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gudslivmoder

Mer i ämnet