Bah Kuhnke: ”Minoriteternas rättigheter bör stärkas”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturdepartementet håller på att utvärdera hur de nationella minoriteternas rättigheter efterlevs. Arbetet får stöd av länsstyrelsens rapport, som visar att minoritetspengarna används på väldigt olika sett i kommunerna.

– Nu tar vi hand om rapporten och sen kommer vi ju göra en översyn av lagen om nationella minoriteter och självklart blir detta ett viktigt inspel till vad vi behöver titta på när vi ser över hela lagen och hur vi ska efterleva den. Och länsstyrelsens rapport bekräftar det vi redan hade kunskap om, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Utvecklingen av förvaltningsområdet har stått still sedan i höstas eftersom kulturdepartementet ville utvärdera systemet.

Finska förvaltningsområden

I Länsstyrelsens och Sametingets rapport konstaterades brister bl.a. i den varierande användningen av medel.

– Det ska inte vara avhängt på vilken kommun man har tur att bo och leva i för att få sina rättigheter tillgodosedda utan det ska vara ett likvärdigt skydd och likvärdiga rättigheter och förvaltningskommunerna ska också jobba på ett likvärdigt sett. Så självklart kommer vi fortsätta med förvaltningssystemet och i framtiden så ser jag att vi ska ha fler kommuner med. Men vi behöver göra översynen så att vi justerar i rätt riktning, berättar Bah Kuhnke.

Hur lång tid kommer det att ta?

– Jag vill inte ge någon exakt utfästelse men vi jobbar på så snabbt vi kan.

Skolans eventuella del i lagen utvärderas

Kulturdepartementet utreder även om skolan borde omfattas av minoritetslagen. Dessutom utreds även jämlikheten mellan de nationella minoritetsgrupperna.

– Regeringen har varit väldigt tydlig från dag ett. Vi skall under mandatperioden stärka de nationella minoriteternas möjligheter och rättigheter. Det är dels en vision men framförallt ett mål vi arbetar mot, avslutar Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet